İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Akşener ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu görüşme gerçekleştirdi. Görüşme ardından açıklama yapan Akşener ve Davutoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin Grup toplantısında sarf ettiği sözlere tepki gösterdi.

DAVUTOĞLU: ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İkili görüşmenin ardından görüşmenin içeriğine ilişkin ilk olarak Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu konuştu. Türkiye’nin demokrasisi için omuz omuza verilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Bu işbirliğini İYİ Parti ve Sayın Akşener’le sürdürüyor olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Bundan sonra da daha sık görüşeceğiz. Her aşamada, her konuda istişare etme içerisindeyiz. Bu istişareyi de partiler arasında yapısallaştırdık. Parlamenter sistemle ilgili yürütülen çalışmaları da bugün ele aldık. Bunlar, işbirliği çalışmalarıdır. İttifak meselesi bunun ötesinde bir alandır ama her konuda, her partiyle Türkiye’nin geleceği ve iyiliği, milletimiz refahı, demokratik hak ve özgürlükleri için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

AKŞENER: PEKÇOK KONU KONUŞTUK

Akşener ise yaptıkları görüşmenin içeriğine dair şunları söyledi: “Sayın başbakanla bu görüşlerimizi paylaştık, onları dinledik. Ekonomiyi, sosyal devlet anlayışını, işsiz gençleri, demokrasinin geldiği noktayı, hukukun, adaletin nasıl yerlerde süründüğü de dahil pek çok dezavantajlı konuları konuştuk. Bunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bizim için fevkalade faydalı olan, istifade ettiğimiz bir görüşme oldu. Misafirperverlikleri için sayın başbakana ve arkadaşlarına çok teşekkür ederim.”

Akşener ve Davutoğlu, yaptıkları açıklamalar ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN’IN TEKLİFLERİNİ SIRALADI

Gazetecilerin 28 Şubat ile ilgili sorusuna Akşener, “28 Şubat’la ilgili olarak o kararlar, o dönemlerde başka işler peşinde koşanları bilgilendirmek için söylüyorum, rahmetli Başbakan Sayın Erbakan hocamızın imzaladığı, iktidarın diğer ortağı sayın Çiller’in imzaladığı ve en son benim imzaladığım hükümet kararıdır. Dolayısıyla uygulanacağını söyledim. Ama 28 Şubat üzerinden bir yürüme söz konusu olursa, Sayın Erdoğan’a çok üzülürüm. Aynı Sayın Erdoğan 2001’de partisinin kuruluşuna beni davet etti. 2015’te Sayın Erdoğan bana Başbakan Yardımcılığı teklif etti. Aynı Sayın Erdoğan 2020’de, ne kadar milli ve yerli olduğumu ifade edip ‘Buyrun beraber bir berber dükkânı kuralım’ dedi. Ben bunların tamamını reddettim. Şimdi bunları geçelim” yanıtını verdi.

‘ERDOĞAN BELKİ PAZARLIK YAPAR’ 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan sıkıştığı zaman geçmişte kötü hatıralarla anılan dönemleri hatırlatıp kendisine oy veren kitleleri dolaylı olarak tehdit etmeyi bir siyaset zannettiğini dile getiren Davutoğlu, sert sözlerle eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Yani ‘28 Şubat geri gelebilir, 28 Şubat’ı unutmayın, kazanımlarımızı kaybederiz’ diyerek, üstünde oturduğu yolsuzluk düzenini meşrulaştırmaya çalışıyor. Evet. 28 Şubat’ın bütün acılarını yüklenmiş insanlar olarak diyoruz ki, bir daha 28 Şubat’ın yaşanamamasının teminatı Sayın Erdoğan ve kirlenmiş, yozlaşmış düzen değil. 28 Şubat’ın çilesini yaşamış bizleriz. Sayın Akşener, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zamanki Refah-Yol’un bakanıydı. 1999 seçimlerinde başörtüsüyle seçimi kazanmış bir hanımefendinin başını açtırarak Meclis’e sokmak suretiyle 28 Şubat’ın başörtü yasağını Meclis’te meşrulaştıran Sayın Bahçeli nerede? Sizin yanınızda. Sayın Bahçeli’yi yanınıza alacaksınız, arkanızda da rotayı yöneten Perinçek duracak, rahmetli Erbakan hocamızın kabinesinde görev yapmış insanları 28 Şubat’la korkutacaksınız. Bu sefer Sayın Erdoğan’a hitap etmiyorum. Onun 28 Şubat’ta korktuğu tiplere hitap ediyorum. Bir gün birisi 28 Şubat’ı getirmek isterse belki Erdoğan onlarla pazarlık yapabilir. Ama biz asla pazarlığa gelmeyiz. 28 Şubat’ın karşısında olan bizleriz.”

HDP YANITI

Erdoğan’ın HDP üzerinden yaptığı eleştirilere de Akşener, “HDP’yle, Abdullah Öcalan’la, Osman Öcalan’la, PKK’yla sayın Erdoğan ve paydaşlarına aralarına mesafe koymayı öneriyorum. TRT’ye 31 Mart’ta Abdullah Öcalan’ın mektubu çıktı. Osman Öcalan mülakat verdi. Ne için verdi ve bu mülakatın ve mektubun çok değerli olduğu söylendi. Ne için biliyor musunuz? İstanbul’da seçim alınsın diye. Yazık. Yazık. Onun için biz 40 kişiyiz birbirimizi biliriz. Bu kadarla bırakayım” dedi.

‘CBS MİLLETİN OYLARIYLA ORTADAN KALKACAK’

Yeni Anayasa açıklamalarına da Akşener, “2023 ya da daha önce yapılacak seçimde bu ucube sistemle parlamenter sistemin, hukuksuzlukla hukukun üstünlüğün, adaletsizlikle adaletin kavramının yeniden sağlanmasının, demokrasinin ortadan kaldırılmasıyla demokrasinin tam ve kamil uygulanmasının, liyakatsizlikle liyakat kavramının yeniden ihtas edilmesinin, yandaşlıkla kayırmacılığın ortadan kaldırılacağı bir tartıya çıkmak olacak. Kesinlikle katılıyorum. O tartıda da maalesef sayın Erdoğan'ın temsil ettiği partili cumhurbaşkanlığı sistemi, milletimizin oylarıyla ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.

‘SAMİMİYSE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ TARTIŞMAYA AÇSIN’

Davutoğlu ise Erdoğan’a “Eğer Sayın Erdoğan, samimi ise gerçek bir anayasa konusunda Cumhurbaşkanlığı hükümet Sistemi'nin de tartışılacağı bir zemin başlatır” çağrısında bulundu. Davutoğlu, ekledi: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni bir parametre olarak alalım, o orada kalsın. Bozuk bir sütunu, binanın ortasına koyalım, etrafında dolaşalım. Samimi olsa yapacağı şudur 'evet Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni denedik, ama Türkiye uçmadı, şaha kalkmadı, ben bu gerçeği görüyorum' demezse bile 'buyrun denedik olmadı, her şeyi tartışalım' dese bile eminim bütün siyasi partiler zihin ve emek gücünü ortaya koyarlar.”