Meclis Genel Kurulu’nun 57'nci birleşiminde İYİ  Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ile AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş arasında Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı ziyaretler üzerinden 'çözüm süreci' tartışması yaşandı. 

Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi tarafından Hewler’i ziyareti sırasında Papa Francis’e şerefine bastırılan üzerinde Kürdistan haritası bulunan pullardan hediye edildi. İYİ Partili Türkkan, bu duruma sosyal medya hesabından “Sayın Erdoğan, kırmızı halılarla karşıladığı, hatta göndere paçavrasını çektirdiği Barzani’nin bu pullarıyla telefonlarına çıkmayan ABD Başkanı Joe Biden’a mektup yazar artık..!” diyerek tepki göstermişti. 

AKP’li Muş, parti grubu adına çıktığı Meclis kürsüsünde konuya ilişkin “Burada, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminin Papa'nın ziyareti esnasında ortaya çıkan bir haritası söz konusu. Bunu kabul etmemiz mümkün değil, kesinlikle reddediyoruz. Bununla alakalı Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamayı ve izahatı istemiştir” dedi.

AKP’li vekil, İYİ Partili Türkkan’ı ise “Bu dilin bize bir faydası yok, size de bir faydası yok. Bir kere, bir telefon görüşmesi olmadı, biz bir telefon açmadık Biden'a. Şimdi, bunu söylemenin sizin, Misak-ı Milli ile alakalı az önce göstermiş olduğunuz hassasiyetinize ne katkısı var?” sözleriyle eleştirdi.

Bunun üzerine söz alan İYİ Partili Türkkan, AKP’yi çözüm süreci üzerinden hedef alıp, “Biz mektup yazmayız, davet de etmeyiz ama biz İmralı'ya adam gönderip pazarlık da yapmayız, MİT Başkanını da göndermeyiz. Biz Oslo'da oturup görüşmeler yapmayız” ifadelerini kullandı. 

İTİRAF NİTELİĞİNDEN SÖZLER!

Türkkan’ın bu ifadeleri üzerine yeniden söz alan AKP Grup Başkanvekili Muş, çözüm sürecine itiraf niteliğinde sözler sarf etti. Muş, açıkça çözüm sürecinde PKK’nin tasfiyesinin amaçlandığını dile getirdi. 

AKP’li vekil bunu şu sözlerle ifade etti:  “Sayın Türkkan açıklamalarında ‘İmralı'yla pazarlık yapmak’, ‘adam göndermek’ gibi bazı ithamlarda, iddialarda bulundu. Şimdi, biz kimseyle pazarlık yapmadık; Türkiye, PKK'nın tasfiyesi için ne gerekiyorsa yapmaya çalıştı yani çözüm süreciyle alakalı da aslında hedeflenen, PKK'nın tasfiyesiydi, tasfiyesi amaçlanıyordu.”(Ankara/MA)