AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Isparta, Burdur, Gümüşhane, Kastamonu ve Sinop 7. Olağan İl Kongrelerine canlı bağlantıyla katıldı. Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın, HDP eski Eş Genel Başkanı Selattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın tutukluğunu eleştiren açıklamalarına tepki gösterdi. Erdoğan, "Reform gündemimize yaptığımız vurgular bahane edilerek, yeni fitne ateşi yakılmaya çalışıldığını görüyoruz. Geçmişte birlikte çalışmış olsak bile, hiç kimsenin şahsi açıklamaları hükümetimizle, partimizle ilişkili hale getirilemez. Bizim nerede durduğumuz bellidir, istikametinde değişiklik yoktur” dedi.

‘ŞAHSİ AÇIKLAMALAR’

Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalara tepki göstererek, Demirtaş ve Kavala’yı hedef alan Erdoğan,“Teröre bulaşmış, terörle el ele kol kola yürüyenler bizim temasta olduğumuz kişiler olamaz. Şu anda yargının tasarrufu altında olanlar, yüzlerce, binlerce insanımızın, Yasin Börülerin ölümüne neden olanlar hiçbir zaman Tayyip Erdoğan tarafından, dava arkadaşları tarafından asla ve asla savunulmaz. Kavalalarla hiçbir zaman bir arada olamayız, biz Kobani'yi unutamayız. Terör örgütleriyle el ele, kol kola, omuz omuza Ankara'dan İstanbul’a yürüyenlerle biz birlikte olamayız. Kavalalarla hiçbir zaman bir arada olamayız. Biz Kobani'yi unutamayız. Bizim Kürt kardeşlerimizi öldürenleri savunamayız. Hukuka sarılarak onların savunmasını yapmayan girenlerin AK Parti bunların savunmasına giremez bilmelidir” şeklinde konuştu. 

CHP'YE YÜKLENDİ

Erdoğan, CHP’yi Türkiye’yi dışarıya şikayet etmekle suçlayarak, şöyle devam etti, “Şu anda yargının tasarrufu altında olanlar bizim yüzlerce, binlerce insanımızın Kobani katliamının failleri hiçbir zaman, Tayyip Erdoğan tarafından, dava arkadaşları tarafından savunulamaz. CHP’nin ve arkasındaki mahfillerin dümen suyuna girenlere, siz gidin heykellerinizle, iç kavgalarınızla, karanlık pazarlıklarınızla uğraşın diyoruz. Düşün bu ülkenin ve milletin yakasından diyoruz. Türkiye’yi dışarıya şikâyet ederek, dün söylediğini bugün yalanlayarak siyaset yaptığını sananların sonu hüsran olacaktır. Gezi eylemlerin organize edenlerin savunucusu olamayız. Gezi olaylarının finansörlüğünü yapan ve şu anda içeride olan, bugün yarın savunucusu olmadık, bundan sonra da olmayız.”dedi.

BÜLENT ARINÇ'IN AÇIKLAMASI

Bülent Arınç, katıldığı bir programda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tahliye olabileceğini ve iş insanı Osman Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ettiğini söyledi.Arınç, Demirtaş ile ilgili olarak,"Tutukluluk cezaya dönüşmemeli. Demirtaş ile bizim 1-2 görüşmemiz oldu. Cezaevlerinde isyanlar, açlık grevleri olmuştu. Selahattin Demirtaş'ı tanımak veya onu yargılamak için onun yazdığı 'Devran' isminde kitap var. Ne olur onu alıp okuyun" dedi.Arınç, 2019 yılında basılan bu kitabın Demirtaş olmasa bile "Kürtler ve Kürtlerin yaşadığı travmalar üzerine kafalar çok şeyler değiştireceğini" belirtmişti.

Demirtaş, hakkında açılan 30'dan fazla dava nedeniyle Kasım 2016'dan bu yana tutuklu. Kavala da 2013 yılındaki Gezi Parkı protesto eylemleriyle ilgili dava kapsamında Kasım 2017'de tutuklandı, bu davadan beraat etmesine karşın hakkında açılan başka bir soruşturma nedeniyle tutukluluğu devam ediyor.(HABER MERKEZİ)