Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP)  3’üncü yol arayışı kapsamında 7 parti 26 Şubat’ta ikinci toplantısını yaptı. Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Halkevleri temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda “Ortak koordinasyon” kurma kararının yanı sıra pek çok önemli karar alındı.

Toplantılara katılan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, yapılan görüşmelere ve geleceğe dair önemli değerlendirmelerde bulundu. 

‘ÇOK ÖNEMSİYORUZ’

Akdeniz, parti olarak var olan ittifakların işçi sınıfı ve Türkiye halklarının sorunlarına çözüm olamayacağını belirlemesini yaptıklarını ve bundan dolayı bir yıldır 3’üncü ittifak arayışlarını sürdürdüklerini söyledi. Siyasi parti, emek ve meslek örgütleriyle toplantılar gerçekleştirdiklerini dile getiren Akdeniz, yaptıkları çalışmaların bir olgunluğa eriştiğini söyledi. Akdeniz, “7 partiyle ortak toplantılar aldık. Bunu çok önemsiyoruz, değerli buluyoruz. Belirli bir mecraya doğru götürmeye çalışıyoruz” diye belirtti.

KOORDİNASYON PRATİK ADIM

Toplantıda yürütülen tartışmalara ilişkin Akdeniz, şunları söyledi: “Birinci toplantıda bir mücadele ihtiyacı vurgusu yapıldı. Yani her şeyin seçim, sandık bazlı tartışıldığı bir süreçte halkların iradesine dayanan bir mücadele anlayışını ortaya koymanın öncelik olduğu vurgulandı. İkinci toplantıda ise koordinasyon kuruldu. Bu çok önemliydi. Sadece böyle bir seçeneğin ihtiyacına vurgu yapmak değil, onun mekanizmasını oluşturmak da çok pratik bir adımdır. Bir eşiğin geçilmesidir. Halkın ekonomik sorunlarını, savaşı, pandemi koşullarında halkın sağlık sorunlarını önceleyen bir mücadele takvimi çıkarıldı. Koordinasyon kurulu bunun üzerinde çalışıyor.” 

HALKA DAYANAN BİR ÇÖZÜM

Millet İttifakı ve yanındaki partilerin geçtiğimiz günlerde bir mutabakat metni yayımladıklarını hatırlatan Akdeniz, bu metne bakıldığında yaptıkları tespitlerin doğru olduğunu gördüklerini dile getirdi. Yayımlanan metinin eski parlamenter düzenin revizyonu olduğuna işaret eden Akdeniz, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Sadece şekil değişikliği ile Türkiye’nin bir çıkış sağlaması mümkün değil. Metinde işçi sınıfının talepleri, Kürt halkı, dış politikada bağımsızlık ilkesi yok. NATO’cu bir anlayış var. Bizler ise çıkışı tam tersi bir yerde görüyoruz. Türkiye’nin NATO’dan çıkmalı, bütün emperyalist ülkelerle yaptığı 2’li anlaşmalarını iptal etmeli. Bölgede kardeşçe bir hukuk geliştirilmeli. Aslında Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı, halka dayanmamaları ve halka bir çözüm yolu sunmamaları konusunda ortak yerde duruyor. Biz tersine emekçilere ve halka dayanan bir çözümü ortaya koyuyoruz. Mutlaka bunu başaracağız.”

HALKIN BEKLENTİSİ BİRLİK

Onlarca ilde halk toplantılarına katıldığını ve burada her kesimden yurttaş ile karşılaştığına değinen Akdeniz, “Bu kesimlerin birleşme yönünde bir talepleri var. Halkın beklentisi budur. Biz halkın beklentisine bakarız. Kendimizi halkın yerine koyamayız. Bunları dinlemek zorundayız. Biz iki kutbun dışında kalanları bir araya getiremezsek bir çekim merkezi oluşturamayız” dedi.

BARIŞ MİTİNGİ

Son iki ayda yüzlerce fabrikada eylemlerin yapıldığına dikkat çeken Akdeniz, bunun güçlü bir emekçi dalgasının geldiğini gösterdiğini söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile gündemin değiştiğini belirten Akdeniz, “Burjuva medya bu savaşı Türkiye’deki ekonomik demokratik sorunları kapatmak için kapatıyor. Ekranlarda sürekli savaş analizleri var. Barışın nasıl olacağı konuşulmuyor. Savaş ile bizim yaşadığımız sorunlar arasında doğrudan bir bağ var. Bunun için bir çalışma yaptık bir basın metni yayımlandı. Bunun içeriği önemliydi. Somut olarak 7’li koordinasyonda da konuşulan bir büyük Barış Mitingi olacak. Bu partiler öncülük edecek. Nisan ayında İstanbul’da yapılacak. Diğer kentlerde de düşünülüyor” diye belirtti.

TARİHSEL ÖNEMDE

Akdeniz, 2022 yılında 8 Mart, 21 Mart ve 1 Mayıs tarihlerinin tarihsel bir önem taşıdığını vurgulayarak, “İkinci toplantımızda bu tarihler üzerinde de duruldu. Buralarda halkın, işçi sınıfının meydanlarda gücünü göstermesi gerekiyor. 7 partili oluşumda ortaklaşma yönünde bir eğilim gösterdi özellikle bunu Newroz’da göreceğiz” diye konuştu.  

HALK İTTİFAKI 

Ülkede yaşayan yurttaşların birçok açıdan sıkıştığını ve seçimi bekleyecek dermanının kalmadığının altını çizen Akdeniz, “OHAL rejimi için tek adam hükümetine fırsat doğmuştur. Savaşı en iyi şekilde kullanacaklar. Dışarıdaki savaşı içerideki hegemonya mücadelesinin bir enstrümanı yapacaklar. O açıdan bizim hem mücadeleyi önceleyen, mücadele platformu inşa eden bir halk seçeneği oluşturma gayretimiz var. Sonuçlanmış bir ittifak değil. Henüz seçim ittifakı değil. Şuan en geniş halk güçlerinin katılabileceği bir mücadele platformudur. Bir halk ittifakı platformudur. Herkesi bu platforma çağırıyoruz” diye ifade etti.

MA / Kadir Güney