VEDAŞ Van’ın Saray merkez ve 24 mahallesine aynı anda 300 ile 1.800 TL arasında fatura gönderince halk tepki gösterdi. İtirazların sonucunda yanlış okuma yapıldığını tespit eden VEDAŞ faturaları iptal etti.

Saray İlçesine bağlı 24 mahalle gelen yüksek faturalarla şok oldu. 24 mahallede yaşayan binlerce aileye 300 milyondan başlayarak 1.800 TL arasında değişen faturalar gönderildi. Yüksek faturalar karşısında şaşkına dönen halk harekete geçti ve VEDAŞ’ın kapısına dayandı. Mahalle muhtarlarının yaptığı itirazlar sonucu faturalar şimdilik iptal edildi. Faturalar incelendikten sonra bir daha köylülere gönderilecek.
 
‘VEDAŞ ELEKTRİK VERMİYOR AMA PARA İSTİYOR’
 
Fatura krizi ile ilgili bilgi veren Hamdi Akın isimli köylü, “Maalesef sadece ilçeler bazında sadece Saray’a yüklü miktarda limit oluşmuş. 300 1.800 arasında faturalar var. Halkımız oldukça tepkili, sakinleştirmeye çalışıyoruz. Halk sonuna kadar haklı, VEDAŞ neredeyse doğru düzgün elektrik vermezken bu faturalar nasıl oluyor.” Diye konuştu.
 
‘70’LERDEN KALMA TRAFOLARLA HİZMET VERİLEMEZ’
 
Akın konuşmasını şöyle sürdürdü : “ Köylerimiz kesinlikle kaçak elektrik kullanmıyor. Gelin elektrik direklerimize bakın, hala 70’lerden kalma. Trafolarımız eski… Koca ilçeye 13 personel yalnız verilmiş. Bu konuda VEDAŞ’ TAN şikayetçiyiz. Hizmet kalitesi yok bizimle ilgilenen kimse yok. Konu ile ilgili Bakanlıkla görüşmelerde bulunduk, burada ki olayları anlattık. VEDAŞ’ TAN aradılar ve faturaların iptal edildiğini bize bildirdiler.İçler acısı bir durum yaşıyoruz. Bu elektrik tesisatları ile bu kadar yüksek faturalar gönderiliyor. Saatlerimiz bile direklerin üstüne çıkarıldı ve artık kaçak kullanılması da mümkün değil. Günü birlik 10 defa elektrik kesintisi yaşıyoruz. Muhatap bulamıyoruz.” Diye konuştu.
 
VEDAŞ’TAN AÇIKLAMA
 
Konuyla ilgili görüştüğümüz VEDAŞ sorumlusu ise şu bilgileri verdi : “ 24 mahallede sayaç okumada bir yanlışlık olduğunu tespit ettik. Bakanlığa da bu konuda bilgi verdik ve faturalar iptal edildi. Yurttaşlarımızı cep telefonundan sms gönderilerek faturaların iptal edildiği bildirildi. Saray’da 60 trafo var… trafo başı 5 tane personel var.  Türkiye’nin ortalamasının üstünde. Diğer ilçelerde böyle. Trafoların eskiliği konusunda onunla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Yenileme çalışmalarımız var. Bunları da en kısa sürede hizmete sokacağız. İlave araçlarımız, ilave personellerimiz mevcut. Bakımları yaz döneminde yapıyoruz kış aylarında yapamıyoruz. Yaz aylarında kesintiler gelişebiliyor, bunu da basın ile paylaşıyoruz, duyurularımızı yapıyoruz.” Diye konuştu.