Türk Tabipler Birliği (TTB) sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması ve “Sağlıkta şiddet yasası" çıkarılması talebi ile Türkiye’nin birçok ilinde eş zamanlı başlatılan nöbet bugün son buldu. Her gün 18:30-19:30 arasında Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde gerçekleştirilen nöbetin son gününde de birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü ve son olarak yaşamını yitiren sağlıkçı Dr. Fikret Hacıosman’ın eşi Mutlu Hacıosman da destek verdi.

Nöbet eyleminin son gününde de hekimler beyaz önlükleri ve karanfiller ile birlikte karanlığa ışık olması için fenerler yaktı.

‘İNSANLAR SİYASİLERDEN GÜÇ ALARAK ŞİDDET UYGULUYOR’

Nöbet eyleminde ilk olarak konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, şiddetin sadece hastanelerde yaşanmadığına dikkat çekerek, “Sağlıkta şiddet, sağlıkta dönüşüm ile başlayan ve tırmanarak devam eden bir sorun. TTB’nin dört yıl önce hazırladığı raporda, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesi, yasanın çıkma zorunluluğu ve en önemli madde olarak yer alan siyasilerin sözlerinin düzenlemesi maddesi yer alıyor. Sağlık hizmetlerinin sorunsuz olarak ilerlediğini, dikensiz bahçe olarak tanımlayan siyasi iktidar söylemlerine dayanan insanlar kendilerini güçlü hissederek saldırılarda bulunuyor. Bizlerde nöbetlerimizde darp ve tehditler ile karşı karşıyayız. Yasa tek başına çözümleyici değil. Siyasetçiler dillerini biran önce değiştirmeliler” dedi.

‘ŞİDDETTİN SON BULMASI İÇİN ÇOCUKLUK HAYALİMİZDEN VAZGEÇTİK’

Daha sonra söz alan Aile Hekimleri Derneği İkinci Başkanı Serkan Özbakış da Dr. Hacıosma’ın katledildiğini belirterek, 2 Ekim günü iş bırakarak yaşanan olaya tepkilerini gösterdiklerini hatırlattı. Özbakış “Çocukluğumuzdan beri hayalini kuruduğumuz beyaz önlükleri artık giymiyoruz. Yaşanan şiddete dikkat çekmek için beyaz önlük yerine siyah önlük giyiyoruz. Biz yaşanan şiddet karşısında çocukluk hayalimizden vazgeçtik. Yasa çıkana kadar siyah önlükleri giymeye devam edeceğiz” diye belirtti.

‘PİYASACI SİSTEME KARŞI YENİ POLTİKA ÜRETMELİYİZ’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması çağrısında bulundu. Sağlıkta şiddet sorununun toplumsal, ekonomik ve siyasal olduğuna dikkat çeken Kemalbay, “Şiddetin temelinde yatan şey, yaşam hakkına saygı duymayan bir toplumun yaratılmış olmasıdır. İşçilerin, kadınların, çocukların can güvenliğinin olmadığı bir ülkede sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin de dozu ne yazık ki artış gösteriyor. Piyasacı sağlık politikaları şiddet sarmalını daha da güçelendirdi” diyerek toplumun duyarlı kesimlerinin yaşanan bu sorunun üzerine gitmesi gerektiği çağrısında bulundu. HDP olarak yasa taraşının geçmesi için çalışmalar yürüteceklerini belirten Kemalbay, “Toplumu kutuplaştıran, çatışam yaratan şiddet dilinden biran önce vazgeçilmelidir. Yasa tasarısının geçmesi için partimiz elinden geleni yapacaktır. Her şeyi para olarak gören, sermayenin desteklediği, piyasacı sisteme karşı yeni bir politika üreterek örgütlenmeliyiz” diye konuştu.

‘ÖLÜMLERİN SON BULMASI İLE KENDİMİ TESELLİ EDEBİLİRİM’

Kemalbay ardından söz alan Dr. Fikret Hacısoman’ın eşi Mutlu Hacıosman da şunları ifade etti: “Bazı boşluklar kolay doldurulur, bazı boşluklar ise zor doldurulur ama benim eşimin boşluğu doldurulamayacak. Hem baba, hem eş hem de hekim olarak değerli bir insandı. Böylesi medyatik bir ölümü isteyeceğini çok iyi biliyorum. Eşim çok acı bir şekilde katledildi. Benim burada bulunma nedenim sadece eşim değil onunla gibi şiddete uğramış tüm arkadaşları içindir. Ben kendime çıkış yolu olarak hayatımı bu davada elimden geleni yaparak, bu yolda yürüyenlere destek vererek yapılandırmaya karar verdim. Ancak bu şekilde diğer hekimlerin pisipisine ölmesini engelleyebiliriz. Umuyorum bu eylemler ölümlerin durmasına vesile olur. Ben kendimi ancak bu şekilde teselli edebilirim.”

‘ŞİDDET SON BULANA KADAR MÜCADELE ETMEYE DEVAM’

Son olarak söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ise iktidardan talepleri olduğunu belirterek,  “Şiddet ortamının son bulmasını istiyoruz. Bunun için yapılacak ilk iş yasanın çıkarılmasıdır. Şiddete neden olan bir sürü şey var. Eğitimden alt yapıya kadar, sağlıkta dönüşümden ticarileşmesine kadar birçok nedeni anlatmaya çalıştık. Bütün bunların üstesinden gelmek tek bir yasa ile son bulmayacaktır. Bunun için mücadele etmeye devam etmeliyiz” dedi.

Çarşamba günü meclise gideceklerini hatırlatan Saip, “Siyasi partiler ve Sağlık Bakanı ile görüşmeye çalışacağız. Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

Nöbet yapılan konuşmalar ardından son buldu.