Yeni tip koronavirüs salgınının bitmesinin tek umut kapısı olan Covid-19 aşılamaları hızla devam ederken, ülkeler arasında büyük farklılıklar görülüyor.

Aralık ayında başlayan aşı uygulamalarının dörtte üçü, küresel GSYH'nin yüzde 60'ını elinde bulunduran sadece 10 ülkede yapıldı.

ABD, Çin ve İngiltere aşılama konusunda en hızlı davranan ülkeler konumunda. Ülke nüfusuna göre de İsrail en çok aşı yapan ülkeler arasında ilk sırada.

En çok aşılama yapan ülkeler hangi aşıları kullanıyor ?

ABD Moderna, Pfizer/BioNTech
Çin Sinopharm/Beijing, Sinopharm/Wuhan, Sinovac
İngiltere Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Hindistan Covaxin, Oxford/AstraZeneca
İsrail Moderna, Pfizer/BioNTech
Türkiye Sinovac
BAE Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sinopharm/Beijing, Sinopharm/Wuhan, Sputnik V
Brezilya Oxford/AstraZeneca, Sinovac
Almanya Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
İtalya Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Fransa Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
İspanya Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Şili Pfizer/BioNTech, Sinovac
Rusya Sputnik V
Polonya Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Fas Oxford/AstraZeneca, Sinopharm/Beijing
Endonezya Sinovac
Kanada Moderna, Pfizer/BioNTech
Romanya Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Bangladeş Oxford/AstraZeneca

Brüksel henüz aşılar geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği'nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzaladı. Aşıların ilk partisi ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı. AB şu ana kadar alması gerek aşıların ancak yüzde 70'ini alırken, yüzde 30'luk kısmında gecikme meydana geldi.

Türkiye'de kaç kişi aşı yaptı?

Koronavirüsle mücadelede Türkiye'de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında 18 Şubat tarihi verilerine göre en az 6 milyon 150 bin 617 doz aşı yapıldı. Bunlardan 912 bin 500 kişiye ise 2. doz aşı da uygulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara Şehir Hastanesi'nde aşı olmuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener aşı yaptırdıklarını sosyal medya hesaplarından açıkladı.

İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderilecek. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebilecek veya değiştirilebilecek.