HABER MERKEZİ Alman çocuklara yardım örgütü SOS Çocuk Köyü, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yayınladığı açıklamada, 2016'da dünya genelinde iki milyonun üzerinde HIV virüsü taşıyan çocuk bulunduğunu duyurdu. DW'nin haberine göre, açıklamada uluslar arası topluma seslenilerek, HIV virüsü taşıyan çocuklar için mücadele çağrısı yapıldı. 

'Bu, kabul edilemez'

Açıklamada, dünya genelinde 2 milyonun üzerinde AIDs hastası çocuğun ancak yarısından çok daha azının gerekli tedavileri görebileceği belirtildi. Açıklamada, "Salgının yayılmasının önlenmesi konusunda başarı sağlansa da çocuklar, yetişkinlere kıyasla tedavi görme konusunda çok daha az şansa sahip. Bu kabul edilemez" denildi. 

Açıklamada ayrıca dünya genelinde HIV virüsü bulaşmış 15 yaş altı çocukların ancak yüzde 43'ünün HIV'nin vücutta çoğalmasını ve etkinleşmesini engelleyen antiretroviral ilaç terapileri görebildiği belirtildi.

Açıklamada, yetişkinlerde ilaç tedavisi göreme oranın yüzde 54 olduğunu belirtilirken, bağışıklık sistemini zayıflatan AIDS kaynaklı hastalıklardan ölme riskinin ise dört yaş altı çocuklarda en yüksek olduğuna dikkat çekildi.

HIV'den en fazla etkilenen ülke Afrika

HIV salgınında en fazla etkilenenlerin Sahra Çölü'nün güneyindeki Afrika ülkeleri olduğu kaydedilen açıklamada, HIV virüsü taşıyan çocukların yüzde 90'ının bu ülkelerde yaşadıkları ve 1 milyon 850 bininin 15 yaşın altında olduğu belirtildi.

'Çocuklar ayrımcılığa uğruyor'

Virüsün çocuklar arasında en yaygın olduğu Afrika ülkelerinde 16 milyondan fazla çocuğun ebeveynlerinden en az birini kaybettiğinin ifade edildiği açıklamada, "Bu çocuklar ayrımcılığa uğruyor ve yoksulluk içinde yaşıyor. Birçoğu bunun sonucunda okulu bırakmak zorunda kaldı, evlerini kaybetti ve hiçbir gelecek perspektifleri kalmadı. 

'Çocuklarla daha fazla ilgilenilmeli'

Açıklamada ayrıca, "Dünya genelinde hastalıklarla mücadele kapsamında başarı sağlayarak 2030 hedefine ulaşmak istiyorsak, çocuklarla daha fazla ilgilenmeli, onların daha iyi destek almasını sağlamalıyız" ifadeleri kullanıldı. 

jinnews