Çocuk sinüzitleri, ilaç tedavisiyle iyileşebildiği gibi çok ağır bir tabloda çocuklarda körlük ya da menenjitle de sonuçlanabiliyor. Tam bir burun tıkanıklığı, şiddetli bir baş ağrısı veya işitme kaybı gelişmedikçe kendini gizleyebilen sinüzit, alerjik hastalarda daha sık görülüyor. Doç. Dr. Mehmet Akdağ, çocukluk döneminde ortaya çıkan sinüzit hakkında bilgi verdi.

AKUT SİNÜZİT TEDAVİSİ

“Akut sinüzit, belirtileri 3 aydan daha az sürede tamamen düzelebilen çoğu zaman virüslerin neden olduğu bir hastalıktır” diyen Akdağ, Akut sinüzitlerin tedavisinde özellikle doğru ve akılcı antibiyotik kullanımının önemli olduğunu söyledi. Akdağ, “Bu yüzden mutlaka doktorun önerdiği antibiyotikler kullanılmalıdır. Tuzlu su spreyleri ile akıntıların kıvamı yumuşatılabilir, ayrıca evde istirahatın de tedavide önemli bir seçenek olduğu unutulmamalıdır” dedi. 

‘BELİRTİLER UZUN SÜREBİLİR’

Kronik sinüzitte belirtilerin 3 aydan uzun sürdüğünü kaydeden Akdağ, “Çocuk, yılda 4-6 kez sinüzit atağı yaşıyorsa mutlaka alerji ve geniz eti açısından kulak burun boğaz muayenesi yapılarak değerlendirilmelidir. Çocuk sinüzitlerinde özellikle erken teşhis ve uygun bir ilaç tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.

SİNÜZİTİN BELİRTİLERİ

Akdağ, çocukta sinüzitin belirtilerinin birkaçı varsa, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini belirterek, sinüzitin belirtilerini şöyle sıraladı: “Geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük. Sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı. Göz çevresinde basınç hissi. Nefeste kötü koku. Koku alma bozukluğu. Mide bulantısı ve kusma. 10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı (nezle/grip), bazen hafif ateş yükselmesi. Burun tıkanıklığı ve horlama. Geniz akıntısı ile birlikte bazen boğazda yanma. Davranış değişiklikleri. Geçmeyen baş ağrısı (özellikle 6 yaş sonrası). Yorgunluk ve halsizlik.”

DOĞRU TESHİS

Hastanın kulak burun boğaz muayenesine başlamadan önce detaylı şekilde aile öyküsü, alerjik hikayesi ve olası risk faktörlerinin sorgulanması gerektiğine işaret eden Akdağ, “Endoskopik muayeneden sonra gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Çocuk sinüzitlerinin tanısında sinüsleri mutlaka radyolojik olarak görmek gerekirse, başvurulacak görüntüleme yöntemi bilgisayarlı sinüs tomografisi olmalıdır. Ancak tomografi çocuklarda zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır” dedi. 

Doç. Dr. Akdağ, çocuk sinüzitlerinde sinüslere yönelik ameliyat gerektiren durumların, ilaç tedavisine dirençli olan vakalar olduğunu belirtti.