Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından 6 Aralık günü gözaltına alınıp, 9 Aralık’ta çıkarıldıkları mahkemece "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklandıktan sonra yerlerine kayyum atanan Özalp Belediyesi eşbaşkanları Dilan Örenci ve Yakup Almaç hakkında yürütülen soruşturma tamamlanıp, iddianameleri tamamlandı. 

Hazırlanan iddianame Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. İddianamede, belediye eşbaşkanlarına yöneltilen suçlamalar gizli tanık ifadeleri, sosyal medya paylaşımları ve ihbar dilekçelerine dayandırıldı. 

BU İHBAR MAİLİ İLE TUTUKLANDI

İddianamede, Eşbaşkanlardan Dilan Örenci’ye yönelik suçlamalardan biri, Van İl Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü'ne Whatsapp üzerinden gönderilen ihbar maili oldu. Gönderilen bu mailde, "Özalp Belediye Başkanı Dilan Örenci yüklü miktarda para hem halktan topladı hem belediyeden aldı. Parayı PKK'ye gönderecek. Bilginize. Hem de hiçbir iz bırakmadan" iddiasında bulunuldu. Ancak bu ihbar mailine ilişkin iddianamede başka hiçbir detaya yer verilmedi.

Bu mail gerekçe yapılarak hakkında tutuklama kararı verilen Örenci'nin katıldığı Özgür Kadın Hareketi/Tevgera Jinên Azad-TJA tarafından yapılan bir basın açıklamasında çekilmiş fotoğrafı da yine “suç” olarak iddianamede yer aldı.

MÜZİKLER İÇİN ‘PROPAGANDA İÇERİYOR’ DENİLDİ

Örenci'ye yönelik suçlamaların delili olarak gösterilen bir diğer şey ise, evinde yapılan aramada bulunan flaş bellekte yer alan müzikler oldu. İddianamede, bu konuda hiçbir bilgiye yer verilmeyen müzikler için "PKK/KCK propagandası içerdiği” değerlendirmesinde bulunuldu.

Bunların yanı sıra Örenci'nin seçim sürecinde basında çıkan fotoğrafları, Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanması üzerine yapılan açıklamaya katılması ile katıldığı taziye ziyaretleri de yine “suç” delili olarak iddianameye konuldu.

HDP'NİN DEKLARASYON METNİ SUÇ UNSURU!

Diğer Eşbaşkan Yakup Almaç'a yönelik suçlamalar ise yine gizli tanık beyanları, sosyal medya paylaşımları ve ihbarlardan oluştu. Almaç'ın sosyal medya hesabından "Seni yine başkan yaptırmayacağız", "Sana savaş yaptırmayacağız" paylaşımlarını beğenmesi suç sayıldı. Almaç'ın belediyeye iş başvurusunda bulunan ve sorunlarını dinlediği kişilerin isimlerini yazdığı not defterini suç delili olarak kabul eden Başsavcılık, işe alınmak istenip, güvenlik soruşturması için Valiliğe gönderilen kişilerin ailelere dair bilgileri de yine iddianame ekledi.

Hazırlanan iddianamede Almaç'ın HDP'li belediyelere kayyum ataması sonrası yapılan eylemlere katılarak suç işlediği iddiasında bulunan Başsavcılık, yine Almaç'ın cep telefonunda bulunan HDP deklarasyon metnini de iddianameye “örgütsel doküman” olarak geçirdi.

KADIN ÇALIŞMALARI DA SUÇ OLDU!

Belediye’nin yürüttüğü kadın çalışmalarının da suç olarak kabul edildiği iddianamede, tutuklu eşbaşkanlara yönelik "Şüphelilerin eylemlerinde süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik gözetildiğinde üzerlerine atılı örgüte üye olma suçundan ve tespit edilen paylaşımlar nedeniyle propaganda suçundan kamu davası açmayı gerektirir nitelikte yeterli şüphe oluşturacak delilin elde edildiği” değerlendirmelerinde bulunularak, yöneltilen 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt propagandası' suçlamalarından cezalandırılmaları talep edildi.

Hazırlanan iddianamenin önümüzdeki günlerde mahkemeye sunulması bekleniyor.