Van’da İçişleri Bakanlığı kararıyla 6 Aralık 2019 tarihinde görevden alınarak yerine kayyım atanan Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) seçilen Özalp Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci, önce gözaltına alınmış, ardından "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası yaptığı" iddialarıyla tutuklanmışt. Yaklaşık 6 ay tutuklu kalan Dilan Örenci, önce Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde kaldı, bir süre sonra Erzurum E Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi.

Örenci, Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın 20 Mayıs günü görülen duruşmasında mahkeme heyeti, “örgüt propagandası yapma” suçlamasından beraatına, “örgüte üye olmak” iddiasıyla ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına karar vererek, Örenci'nin tahliyesine hükmetti.

TJA çalışmalarına katılmak suç sayıldı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazdığı dilekçe ile Örenci'nin tahliye kararına itiraz etti. Savcılık itiraz dilekçesinde 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Özalp’ta yüzde 75,04 oy oranıyla seçilen Örenci için “sözde eş başkan” tanımlaması yaptı. Öte yandan savcılık Örenci'nin, Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) şiddet karşıtı etkinliklerine katılmasını ve ilçedeki kadın projelerini de “suç delili” saydı.

Eşbaşkanlık sistemi ‘örgüt talimatı’ sayıldı

Dilekçenin devamında savcılık Örenci'nin “Abdullah Öcalan’ın eşbaşkanlık sistemine geçiş talimatına uyarak hareket ettiği” iddiasında bulunarak, eşbaşkanlık sistemini suç olarak değerlendirdi.

Örenci'nin sosyal medya hesabı paylaşımlarını, cenaze törenlerine katılmasını da “suç” olarak niteleyen savcılık, Örenci'nin tahliyesini “usule ve dosya kapsamına aykırı” bulduğunu belirtti.