Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından 6 Aralık 2019 tarihinde gözaltına alınıp, 9 Aralık’ta çıkarıldığı mahkemece "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklanan Özalp Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. 

Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Almaç’ın, tutuklu bulunduğu Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) aracılığı ile katıldığı duruşmada avukatı hazır bulundu. 

Duruşmada söz alan Almaç, önceki duruşmada yaptığı savunmaları tekrarlayarak beraat ve tahliyesini istedi.

Avukatı İsmail Güler ise, yaptığı savunmada müvekkiline yöneltilen “örgüt üyeliği” suçlamasına dair unsurlarının oluşmadığını, davanın tamamen siyasi saiklerle ve kayyımlık müessesinin meşrulaştırılması için açılan bir dava olduğunu belirtti.İsnat edilen suçlamaların tamamının ‘fikir özgürlüğü’ kapsamında olduğunu söyleyen Güler, suçlama konusu yapılan eşbaşkanlık sisteminin partinin programında yer aldığını belirterek müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak Almaç’ın tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Şubat 2021 tarihine ertelendi.