Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından 6 Aralık günü gözaltına alınıp, 9 Aralık’ta çıkarıldıkları mahkemece "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklandıktan sonra yerlerine kayyum atanan Özalp Belediyesi Eşbaşkanı Dilan Örenci ilk duruşması Van 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu eşbaşkan Yakup Almaç’ın başka bir dosya ile birleştirilmesinden kaynaklı duruşmaya sadece Dilan katıldı. Tutuklu bulunduğu Erzurum E Tipi Kapalı Cezaevi’nden koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle SEGBİS ile katılan Dilan Örenci’nin ailesi, avukatları yanı sıra  Halkların Demokratik Partisi(HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç ile birçok partili katıldı. 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşma Örenci’nin savunmasıyla başladı. İlçe halkının büyük oy çokluğuyla seçildiklerini ve seçildikleri tarihten itibaren ilçe halkına hizmet ettiklerini söyleyen Örenci,tahliyesini istedi. 

Mahkeme iddianamede yer alan belediye eşbaşkanlarının işe alınan  21 kişinin içinde ‘örgüte katılan çocukları var’ iddiasına karşı belirtilen kişilerin kayyım döneminde de çalıştırıldıklarını ve bu suçsa aynı suçu kayyımın da işlediğini söyledi. Eş başkanlığın suç olmadığını kaydeden Ümit, “Kadının eşit temsiliyetle, siyasette yerel yönetimlerde kendini ifade etme şeklidir” dedi. Başka bir suç delili olarak sunulan belgeye dair ise Ümit, “Belirttiğiniz suç delili bir fotokopidir. Bu suç delili olamaz. Yine belediye başkanlarına yapılan bir telefon görüşmesinde ‘örgüte para aktarımı’ için ise asılsızdır. Kaldı ki telefon görüşmesinin yapıldığı iddia edilen tarihlerde belediye başkanları gözaltındaydı” dedi.

Son olarak uzmanların Koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili yaptıkları kronik hastaların birinci risk gurubunu oluşturduğuna dikkat çeken Ümit, “Dilan’ın kronik hastalığı var. Bu durumda cezaevinde kalamaz” uyarısında bulundu. 

Mahkeme Örenci’nin kronik hastalığına dair onlarca rapor olmasına rağmen, hastaneye gönderilmesi ve yeniden rapor alınması gerektiğini öne sürerek bir sonraki duruşmayı 20 Mayıs tarihine erteledi.