Van'ın Muradiye ilçesinde yaşanan yağışlar sonrası meydana gelen sel felaketiyle birlikte Uluşar (Korsot), Topuzarpa (Anguzek), Otlakbaşı (Mezre), Dağören (Dağwêran) mahallelerinde maddi hasarlar oluştu. 

Selzedeler Muradiye Kaymakamı ve beraberindeki AKP'lilerden oluşan heyetin ayakları çamur olur diye yanlarına inmediklerini söyledi.

Gazete Duvar'dan İdirs Yılmaz'a knuşan Mahallelilerden Orhan Kara, köylerindeki yolların yapılmaması ve dere yataklarının ıslah edilmemesinden kaynaklı sel felaketlerinin yaşandığını ifade etmesi üzerine yetkililerin, "Siz seçimlerde bize bakmıyorsunuz ki biz de size bakalım" ifadesiyle karşı karşıya kaldıklarını aktardı. Öte yandan Uluşar köylüleri ise dertlerini anlatmak istemeleri üzerine ilçe kaymakamının "Toplayın bunları" ifadeleriyle gözaltına alınma tehdidi aldıklarını iddia etti.

'KRAVATLI İNSANLARI GÖRÜNCE SEVİNDİK'

Köylerinde yaşanan sel felaketinin ardından evlerinin çoğunun tahrip olduğunu ve ciddi anlamada zararlar yaşadıklarını aktaran selzedelerden Orhan Kara, "Kravatlı insanları görünce sevindik. Devlet yetkilileri imdadımıza yetişti diye düşündük. Fakat yanımıza geleceklerine köyün tepesinde bizi izlediler. Aşağıya davet ettik, 'Ayaklarımız çamur olur' diyerek gelmediler. Bütün bunların dışında dertlerimizi anlatmaya çalıştık, 'Siz bize seçimlerde bakmadınız ki biz de size bakalım' cevabını verdiler. Kardeşim bu ülkede herkes istediğine oy verebilir. Kimse kimseyi zorlayamaz. İktidar olan parti kimse eşit koşullarda hizmet vermek zorundadır. Bizi oy vermediğimiz için cezalandırmaya hiç kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.

'SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANIYORUZ'

Mesut Kara

Devlet yetkililerin göstermelik olarak gelip uzaktan kendilerini izlediğini ifade eden Mesut Kara, sadece seçimden seçime hatırlandıklarını söyledi ve "Bizim köy yolunda iki araba yan yana geçmiyor. Bir sürü kaza oluyor. Seçimlere bir sene kala göstermelik olarak yola toprak döküyorlar. Düzeltmedikleri için bu toprak dere yataklarına doluyor. Daha sonra sel olunca böyle sorunlar yaşanılıyor" dedi.

Muradiye'de çaya düşen kişi hayatını kaybetti Muradiye'de çaya düşen kişi hayatını kaybetti

'SUYUN VE ÇAMURUN İÇİNDE KORKUYLA YAŞIYORUZ'

Yaşanan selin evlerini tahrip ettiğini dile getiren Huri Sinici, günlerdir çamur ve suyun içinde yaşamak zorunda kaldıklarını aktardı. Sinici, devlet yetkililerin kendilerini izlemekle yetindiğini ifade ederek yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi. "Ani bir şekilde bastıran sel sonrası suyun altında kaldık. Un, buğday ve kuru gıdalarımızın hepsini su götürdü. Daha bu saate kadar devlet yetkililerin kapımızı çaldığını görmedik. Gelip fotoğraf çekip gittiler. Ardından gelen giden olmadı" diye konuştu.

Sinici, evinin son halini göstererek, "Kaç gündür korku içinde suyun ve çamurun içinde yaşıyoruz. Bize ne bir çadır verdiler ne de barınmamız için bir yok gösterdiler. Yaşadığımız durum budur, Allah aşkına her tarafı çekin" dedi.

'DERE YATAKLARI İSLAH EDİLMİYOR'

Barış Sinici

Selin başlamasıyla birlikte evlerinin içinde saatlerce mahsur kaldıklarını aktaran Barış Sinici, ilgili birçok kurumu aramalarına rağmen kimsenin gelmediğini ifade ederek, sel bittikten sonra belediyenin bir kepçesinin geldiğini söyledi. Sinici, "Sel tekrardan yaşanılabilir, bunun bilinmesine rağmen halen dere yataklarının ıslahına yönelik bir çalışma yok. Burada bilinçli bir duyarsızlığın yaşandığını görüyoruz. Yaşanan sel sonrası bütün erzaklarımız selin altında kaldı. Şu an ne yiyeceğimiz ne de giyeceğimiz bir şeyimiz kaldı. Bütün bunları anlatmamıza rağmen derdimizi dinleyen bir kurum bulamıyoruz" dedi.

Adını vermek istemeyen bir kaymakamlık yetkilisi ise iddiaları yalanlarken daha fazla açıklama yapmak istemedi.