Van Haberleri

‘Leyla’nın faillerinin peşini bırakmayacağız’

Abone Ol

Ağrı’da anne ve babasıyla birlikte ziyaret için gittiği Bezirhane (Bezirgane) köyünde kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in katledilmesine ilişkin yeniden yargılanan 7 sanığın tamamının beraatına karar verildi. Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Ekim 2020’de görülen karar duruşmasında, mahkeme sanık Yusuf Aydemir'e müebbet hapis cezası, diğer sanıklar Mehmet Ali Aydemir, Musa Aydemir, Besim Dursun, Hatun Dursun, Ayşe Artam ve Yıldırım Artam ise beraat verdi. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, 21 Aralık 2020’de yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak, "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanık Yusuf Aydemir'in tahliyesine karar verdi. Mahkeme  görülen ikinci duruşmada Leyla’nın katledilmesine ilişkin delil yetersizliği olduğunu öne sürerek tüm sanıklar hakkında bu kez de beraat kararı verdi.

Beraat kararına tepki yağdı

Dijital medyada failler hakkında verilen beraat kararına tepki yağarken, Van’da da kadınlar, “Failler gereken cezayı alana dek alanlarda olacağız” mesajını verdi. 

‘Katliamlar meşrulaştırılmaya çalışılıyor’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, Leyla’nın istismar edilmesi ve katledilişine ilişkin 7 kişi hakkında verilen beraat kararını tanımadıklarını söyledi. Son dönemde artan kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarının artarak sürdüğünü ancak yargının failleri akladığını kaydeden Gülderen, “Leyla kendini koruyamayacak yaşta. Tüm delillere rağmen sanıklar hakkında ikinci beraat kararı verildi. Failler gereken cezayı alana dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkede kadın katliamları ve çocuk istismarına yönelik cezasızlık politikaları devrede. Bugün bir kez daha Leyla’nın faillerine verilen kararda görmüş olduk. Çocuk istismarları, katliamları meşrulaştırılmaya çalışılıyor” diye belirtti. 

‘Leyla’nın faillerinin peşini bırakmayacağız’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tatvan il Eşbaşkanı Sarya Yılmaz ise faillerin serbest bırakılmasını kabul etmediklerini söyledi. Sarya, “Artık yeter. Çocuk istismarcıları, tecavüzcüleri en ağır ceza ile cezalandırılsın. Leyla’nın faillerinin peşini bırakmayacağız” dedi.

‘Yargının bir kez daha gerçek yüzü ortaya çıktı’

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerinden Leyla Aşkan da yargının Leyla’nın failleri için verdiği karar ile bir kez daha çocuk istismarları karşısında, “Gerçek yüzünü görmüş olduk. Buna karşı bizler de mücadelemizi büyüterek faillerinden hesap soracağız. Davanın takipçisi olacağız” sözleriyle tepki gösterdi. 

‘Cezasızlık politikalarına alanlarda cevap vereceğiz’

Kadın ve çocuğa yönelik suçlarda yargı kararlarına işaret eden TJA aktivisti Aynur Sarıca, “Bir kez daha kadın katliamlarının ve çocuk istismarlarının artmasının temel nedeni olan yargının cezasızlık politikasına tanıklık ettik. Bu cezasızlık politikasına karşı bizler alanlarda cevabını vereceğiz. Faillerin yargılanması için olayın peşini bırakmayacağız. Çocuğun çıkaramadığı ses olmak için kadın dayanışmasını ve mücadelesini büyüteceğiz” diye konuştu.