Kürtçede Kadın ne alama geliyor?

Türkçe Kadın kelimesinin Kürtçe çevirisi Jin demektir.

 Kürtçe kadınlar günü/ Kürtçe kadın hakları anlamı nedir?

Kadınlar günü = roja jinan

Kadın hakları = mafên jinan

Kadın/jin ile ilgili (Kürtçe Türkçe ) örnek cümleler:

Jin her tiştî dibaxşîne lê tu carî ji bîr nake. = Kadın her şeyi affeder fakat asla unutmaz.

Her tiştê ku em li ser rûyê erdê dibînin karê jinan e = Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir

"Jin di temenê ku heq dike de ye." = "Bir kadın hak ettiği yaştadır." 

"Jinbûn karekî pir dijwar e ji ber ku ew neçar in ku bi mêran re têkildar bibin." ="Kadın olmak çok zor bir iştir çünkü erkeklerle uğraşmak zorundadırlar."

"Ger jin li cîhanê hukim bikira, dê şer çênebûya, lê her 28 rojan danûstandinên kûr." = "Dünyayı kadınlar yönetiyor olsaydı hiç savaş yaşanmazdı ancak 28 günde bir derin müzakereler yaşanırdı."

"Ger hûn pêlavên rast bidin jinekê, ew jî dikare cîhanê feth bike." ="Bir kadına doğru ayakkabıları verirseniz dünyayı bile fethedebilir."

Kadınlar günü/Kadın hakları ile ilgili (Kürtçe  - Türkçe) sloganlar:

Li cîhanê her tişt karê jinan e. Roja Mafên Jinên Cîhanê pîroz be. = Dünyada her şey kadının eseridir. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

Jina bedew zêr e, jina baş xezîneyek e. Roja Mafên Jinên Cîhanê pîroz be. = Güzel kadın bir mücevherdir, iyi kadın ise bir hazinedir. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

Nîvê ezman ji hêla jinan ve tê hilgirtin. Roja Mafên Jinên Cîhanê pîroz be. = Gökyüzünün yarısını, kadınlar taşır. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

Hewa her ku tê, wekî ku ba radibe, û jin jî wekî ku ye qebûl bikin. Roja Mafên Jinên Cîhanê pîroz be. Roja Mafên Jinên Cîhanê pîroz be. = Havayı geldiği gibi, rüzgarı estiği gibi, kadını da olduğu gibi kabul edin. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

Gava jin ji me hez dikin, ew her gunehê me dibaxşînin. Roja Mafên Jinên Cîhanê pîroz be. = Kadınlar bizi sevdikleri zaman, her suçumuzu bağışlarlar. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

Hevalê minê hêja, hevalê minê hêja, 5-ê Kanûnê Roja Mafên Jinan a Navneteweyî pîroz be = Can dostum biricik arkadaşım 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günün kutlu olsun

5ê Gulanê, Roja Mafên Jinan a Navneteweyî, tenduristî û bexteweriyê ji jinên bi rûmet ên Tirk û Cîhanê re bîne. Roja mafê jinan pîroz be =5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk getirsin. Kadın Hakları Gününüz Kutlu Olsun