İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü münasebetiyle yarın başlıyor. Yarın saat 13.00’te 37.Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri Ödül Töreni Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunan Özdemir Nutku Sahnesi’nde gerçekleşecek. 

Ardından saat 18.00’de ise festival korteji Alsancak Limanı’ndan başlayarak Gündoğdu Meydanı’nda son bulacak. Burada Ağaçkakan Kukla Sanatı, Deve Kuşu ve Şövalye, Tahta Bacak Kanatlı Muhafız ve Tahta Bacak Yeşil Palyaço gibi ekiplerin gösterileri düzenlenecek. Öte yandan Epic Band, tiyatro müziklerinden yaptığı seçmelerle konser verecek. 

Dünya Tiyatro Günü’nde kentte seyirciyle buluşacak oyunlar arasında Perdeci Oyuncularının “1984 - Büyük Gözaltı” oyunu saat 21.00’de İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde, Gergedan Yapım’ın “Romantizma” adlı oyunu ise saat 20.00’de İzmir Sanat’ta sahnelenecek. Müjdat Gezen aynı akşam 3. Karşıyaka Tiyatro Festivali’nde “Eyvallah” adlı tek kişilik oyunuyla Suat Taşer Tiyatrosu’nda İzmirlilerle buluşacak.  

‘BAŞKA BİR DÜNYA YOK’

Öte yandan Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından 1961'de ilan edilen Dünya Tiyatro Günü için İzmir’de yaşayan Prof. Dr. Hülya Nutku, Ulusal Bildiri yazdı. Anna Seghers’un “Sanatın gücünü bildiğimiz içindir ki, sorumluluğumuz o denli büyük” sözlerini hatırlatıldığı bildirgede Nutku, Seghers’in bu sözlerini sadece sanatı üretenler ve icra edenler için değil, o ülkeyi yönetenlerin de bu sorumluluğu duymaları için söylediğini aktardı. Bölge tiyatrolarına duyulan gereksinimin her geçen yıl ağırlığını hissettirdiği belirtilen bildirgede Nutku, şunları söyledi: “Yazarları ve oyuncuları dizilere yönelten de bu eksikliktir. Dizi-Sinema-seslendirme ve reklam sektörünün olduğu merkezde toplanmak ve iş çıkacak diye beklemek zordur. Oysa oyuncular bilir ki, tiyatro canlı yapılan bir sanattır, süreklilik ister, oyuncu-seyirci birlikteliği de bu sanatın özünü oluşturur. Durmadan televizyona, boyalı basına, tablete, bilgisayara bakan gözler, tiyatroya çevrildiğinde orada hayat vardır. Şunu bilmeliyiz ki, başka bir dünya yok. Bu yüzden, inadına tiyatro yapan, sanat yoluyla tüm olumsuzluklara direnen başarılı sanatçılarımız sayesinde dünyamızın güzelleşmekte olduğunu bizler biliyoruz ve bildirmek istiyoruz. Dünyadaki rollerini barış ve mutluluk adına üstlenmiş tüm insanların 27 Mart’larını içtenlikle kutluyorum.”(İzmir/MA)