Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM) bünyesinde faaliyet yürüten Sî Tiyatro Grubu’nun Kürtçe ilk olan “Tu Ne Gara yî-Sen Gara Değilsin” oyununun İstanbul’daki gösteriminin ardından turneye çıktı. Van, Batman ve Diyarbakır’da sahnelenen oyunlara seyirci yoğun ilgi gösterdi. 

‘KÜRTÇE OYUNLARLARI SÜRDÜRECEĞİZ’

Sî Tiyatro Grubu oyuncusu Muhammed Kaddafi Ünal, grubun Türkçe oyunlarla izleyici karşısına çıkalı uzun zaman olduğunu hatırlatarak, "Hepimizin Kürt olmasına rağmen ‘Tu Ne Gara Yî’ oyunu sistemin zihniyetini eleştirirken, hem güldürüyor hem de düşündürüyor. Daha önce hiç Kürtçe oynamadık. Salgından sonra YouTube'de ‘Çîrok Mîrok’ adında bazı oyunlar paylaştık. Ancak tiyatroda Kürtçe oyunlarla nadiren izleyici karşısına çıktık. Artık küçük adımlarla Kürtçe oyunlar oynamaya başladık ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

SEYİRCİNİN ÖNEMİ

Ünal, dil ve oyun anlamında bazı eksikliklerin olduğunu ancak olumlu geri dönüşlerinin kendilerini güçlendirdiğini dile getirdi. Ünal, her şeyin çok iyi olmadığını ancak insanların ahlaki ve güçlü olması gerektiğini söyledi. Ünal, oyunu şöyle anlattı; “‘Tu Ne Gara Yî’ oyunu hem sistemin bilincini eleştiriyor, hem de oyun gerçek hayattan kesitler sunuyor.”

Seyircinin önemine vurgu yapan Ünal, "İzleyici bizi takip etmeli, eleştiri ve önerilerini bize iletmeli. Bu öneriler sayesinde doğru yolda olup işimizde daha başarılı olacağız ” diye belirtti. 

OYUNUN KONUSU

Aziz Nesin'in ironi öyküsü “Sen Gara Değilsin” oyunu 20'nci yüzyılın kahramanlık sıfatları ve ince ironilerle günümüz iktidarlarına eleştirileriyle dikkati çekiyor. Aslında savaş konusunda siyasal, sosyal hiçbir bilgisi olmayan Gara, ortalıkta dolaşan söylentiler yüzünden halk tarafından kahraman ilan edilir ve doğduğu kent olan Yuntabur'a heykeli dikilir. Dönemin politikacıları ise Gara'nın bu asılsız kahramanlığını kullanarak, yönetici olurlar. Ancak Gara, batan savaş gemisinden sağ kurtulup, Yuntabur'a geri gelir ve heykeliyle karşılaşır. Gara'nın kahramanlığı sayesinde rant elde eden iktidarın oyunu; Gara'nın sağ kurtulup doğduğu kent olan Yuntabur'a dönüşüyle ortaya çıkar. Gara'nın aslı olmayan bu kahramanlığını kullanarak iktidara gelmiş olan yöneticiler, halkın gerçekleri anlamaması için Gara'ya başka bir kimlik teklif edilir, ancak Gara bunu reddeder ve iktidara kurban gider. Gara ile birlikte "gerçek" de öldürülür.