Urfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda Teatra Jiyana Nû ekibi tarafından bugün sahnelenecek Kürtçe “Bêrû/Yüzsüz” adlı tiyatro oyunu dün Valilik tarafından yasaklandı. Urfa Barosu twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla oyunun valilik tarafından kent sınırları içinde süresiz yasaklandığını duyurmuştu. Söz konusu yasaklama kararına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü,  kararı Kürtçe'ye tahammülsüzlük olarak yorumladı. 

KÜRTÇEYE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Urfa’da oyunun sahnelenmesini saateler kala yasaklanmasını Kürtçeye karşı yürütülen yok sayma politikaları olduğunu söyleyen HDP’li Sürücü, “Kürtçe tahammülsüzlüğü devam ediyor. Oyun bir İtalyan yönetmen tarafından yazılmış, Kültür Bakanlığı tarafından kabul edilmiş ve birçok kez Türkçe olarak devlet tiyatrolarında sahnelenmiş. Bu oyunun Türkçe oynanması normal olurken, neden Kürtçe oynanması yasak oluyor” diye sordu. Sürücü, yasak kararının Kürtçeye yönelik olduğunu söyledi.  

Söz konusu yasaklama kararlarının toplumda kutuplaştırma ve ayrıştırmayı derinleştirdiğini ifade eden Sürücü, “Kürt halkına karşı asimilasyon politikaları bugün de devam ediyor. Biz bunun örneğini belediyelerimize atanan kayyımların ilk olarak Kürtçe mahalle, sokak, kültür evleri yazılan tabelaların kaldırılması ile gördük. Kayyımların ilk işi Kürtçe tabelaları indirmek oldu. Şimdi de bir Kürt şehrinde Kürtçe bir oyun yasaklandı. Urfa halkı günlerdir oyunu heyecanla bekliyordu ama yasaklandı. Kürtçe konuştukları insanların katledilmesiyle bu oyunun yasaklanması aynı zihniyetin ürünüdür. Irkçı gruplar bu yasaklama kararlarından cesaret alarak Kürt ve Kürtçe daha çok saldırıyor. Yasaklar da bu saldırıları normalleştiriliyor” dedi.

'DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM'

Oyunun daha önce İstanbul’da yasaklandığını hatırlatan Sürücü, söz konusu yasaklama kararlarının tek amacının Kürtçe tahammülsüzlüğü olduğunu vurgulayarak, " Adım adım Kürtçeyi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Biz de tüm bu saldırılara karşı dilimize sahip çıkmalıyız. Yaşamımızda her alanında dilimizi konuşalım. Kültürümüze, dilimize ve tarihimize sahip çıkalım.”

Sürücü son olarak oyuna ilişkin alınan yasaklama karının meclise taşıyacaklarını belirtti. 

OYUNA İLİŞKİN 

Oyun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları tarafından salgın döneminde özel tiyatrolara destek projesi kapsamında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenmesine saatler kala İlçe Kaymakamlığı tarafından  Kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle yasaklanmıştı. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Dario Fo’nun yazdığı oyunun “PKK propagandası” olduğunu söylemişti. İstanbul Valiliği oyunun “PKK propagandası” içerdiği gerekçesi ile oyuncular hakkında adli sürecin başlatıldığını açıklamıştı.