Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından organize edilen Kürt Tiyatro Günleri’nin Adana Valiliğince yasaklanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Amed Şehir Tiyatrosu sahnesinde açıklama yapan oyuncu Özcan Ateş, yasaklanan oyunlardan birisinin kendi oyunları olduğunu belirterek, “Biz bugün Adana’da Yaşar Kemal Sahnesi’nde Moliere’nin Tartuffe adlı oyununu sahneleyecektik. Şu anda sahnede olmamız gerekirken basın açıklaması yapmak zorundayız. Çünkü HDP Adana İl Örgütü tarafından 10-13 Şubat tarihleri arasında organize edilen Kürtçe Tiyatro Günleri yasaklandı” diye konuştu.

‘KÜRT TİYATROSUNA SANSÜR UYGULANIYOR’

Adana’nın Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı kentlerden biri olduğuna işaret eden oyuncu Ateş, “Adana Valiliği ‘il sınırları içinde huzur ve güvenliğin kişi dokunulmazlığının ve kamu esenliğinin sağlanması için tedbir almak üzere’ oyunlarımızın oynanmasını engellemiş. Buna şaşırdık mı? Elbette hayır. Çünkü 2 yılı aşkın bir süredir zaten adı konulmamış bir yasaklama var. Örtülü bir sansür uygulanıyor Kürt tiyatrosuna. Hatta sadece Kürt tiyatrosuna değil, tüm alternatif sanat üreticilerine karşı negatif bir tutum var. Kendinden olmayanı yaşatmama ve yok sayma eğilimi devam ediyor. KHK ile kapatılan İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından Nazlı Masatçı’nın tutuklanmasına varana dek süren bir tutumdan söz ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘CHP’Lİ BELEDİYELER SALON VERMİYOR’

Tiyatrocuların yaşadığı sorunlar konusunda Cumhuriyet Halk Partisinin de tutumunu eleştiren Ateş, “Kendini muhalif olarak tanımlayan çevrelerin bile ölü taklidi yaptığı bir dönemden geçiyoruz. İstanbul’da CHP’li belediyeler salon vermiyor. Hangi tarihte olursa olsun ‘yasak’ demiyorlar ama bir şekilde bitmeyen mazeretleri var. İnsanların kendi dilinde ve kültüründe etkinlik düzenlemesi teşvik edilmesi gerekirken yasaklanıyor. Moliere’in, Brecht’in oyunları Kürtçe oynanınca daha mı tehlikeli oluyor? Yoksa etkinliği HDP düzenlediği için mi yasaklanıyor? Ve ne yazık ki bu sorularımız halen yanıt beklemeye devam ediyor” ifadelerini kulandı.

MENCEL TİYATRO: ŞAŞIRDIK MI? HAYIR

Kürt Tiyatro Günleri’nin Adana Valiliği'nce yasaklanmasına bir tepki'de "Kozik" adlı oyunu yasaklanan Mencel Tiyatro'dan geldi. Yasaklamaya ilişkin yazılı açıklama yapan Mencel Tiyatro, bugün Adana’da Yaşar Kemal Sahnesi’nde Mencel Tiyatrosu olarak "Kozik" adlı oyunlarını sahnelemeleri gerekirken açıklama yapmak zorunda olduklarını söyledi. 

Adana Valiliği'nin “il sınırları içinde huzur ve güvenliğin kişi dokunulmazlığının ve kamu esenliğinin sağlanması için tedbir almak üzere” oyunlarını yasakladığını hatırlatan açıklamada, "Buna şaşırdık mı? Elbette hayır. Çünkü 2 yılı aşkın bir süredir zaten adı konulmamış bir yasaklama var. Örtülü bir sansür uygulanıyor Kürt tiyatrosuna. Hatta sadece Kürt tiyatrosuna değil tüm alternatif sanat üreticilerine karşı negatif bir tutum var. Kendinden olmayanı yaşatmama ve yok sayma eğilimi devam ediyor" denildi. 

TEATRA JİYANA NÛ...

Adana Valiliğinin tiyatrolarını yasaklamasını protesto eden Teatra Jiyana Nû oyuncusu Rugeş Kırıcı, yasağa şaşırmadıklarını belirterek, “Bize karşı 2 yıldır örtülü bir sansür uygulanıyor” dedi. 

Teatra Jiyana Nû, Adana’nın Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde 3 gün boyunca sergilemek istenen tiyatroların Adana Valiliği tarafından yasaklanmasını Beyoğlu’nda bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde (MKM) basın toplantısı ile protesto etti. Açıklama Kürtçe ve Türkçe yapıldı. Açıklamanın Kürtçesini oyuncu Ömer Şahin, Türkçesini ise Rugeş Kırıcı yaptı. 

Charlie Chaplin filminden uyarladıkları “Tenê Ez” oyunuyla sahnede olmaları gerekirken maalesef basın açıklaması yapmak zorunda kaldıklarını belirten Kırıcı, Adana Valiliğinin “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin kişi dokunulmazlığının ve kamu esenliğinin sağlanması için tedbir almak” gerekçesiyle oyunlarını yasakladığını söyledi. 

‘ÖRTÜLÜ BİR SANSÜR UYGULANIYOR’

Yasağa şaşırmadıklarını belirten Kırıcı, 2 yılı aşkın bir süredir zaten kendileri hakkında adı konulmamış bir yasağın olduğunu  ifade ederek, “Kürt tiyatrosuna örtülü bir sansür uygulanıyor. Hatta sadece Kürt tiyatrosuna değil tüm alternatif sanat üreticilerine karşı negatif bir tutum var. Kendinden olmayanı yaşatmama ve yok sayma eğilimi devam ediyor. KHK ile kapatılan İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından Nazlı Masatçı’nın tutuklanmasına varana dek süren bir tutumdan söz ediyoruz” diye konuştu. Kendini muhalif olarak tanımlayan çevrelerin ölü taklidi yaptığı bir dönemden geçtiklerini aktaran Kırıcı, “İstanbul’da da CHP’li belediyelerden salon istediğimizde ‘yasak’ demiyorlar. Yalnız vermemek için her zaman bir mazeretleri var” dedi. 

‘MOLİERE KÜRTÇE OYNANINCA DAHA MI TEHLİKELİ’

İnsanların kendi dilinde ve kültüründe etkinlik düzenlemesine teşvik edilmesi gerekirken bunun yasaklandığını vurgulayan Kırıcı, “Moliere’in, Brecht’in oyunları Kürtçe oynanınca daha mı tehlikeli oluyor? Yoksa etkinliği HDP düzenlediği için mi yasaklanıyor? Ve ne yazık ki bu sorularımız halen yanıt beklemeye devam ediyor” diye ifade etti. 

‘OYUNLARIMIZI HALKLA BULUŞTURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Son olarak Kırıcı, ”Kürt tiyatro emekçileri ve sanatçıları olarak tüm yasaklama ve engellemelere rağmen ürünlerimizi halkla buluşturmaya devam edeceğiz ve bu tür uygulamalara karşı mücadele edeceğimizin halkımız tarafından bilinmesini istiyoruz” dedi. 

YASAK ADANA'DA PROTESTO EDİLDİ

HDP'liler ve yerel sanatçılar, Adana Valiliği'nce 3 Kürtçe oyunun sergileneceği tiyatro günlerinin yasaklanmasını protesto etti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü ve yerel sanatçılar, “Tartuffe”, “Tene Ez” ve “Kozik” adlı Kürtçe oyunlarının Adana Valiliği’nce yasaklanmasını protesto etti. 

‘SANATÇIYI YOK SAYAN TUTUM’ 

HDP Adana il binasında yapılan toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, AKP-MHP ittifakının inşa ettiği "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ni “faşist bir rejim” olarak yorumladı. Tural, bu rejimin tüm baskı ve şiddet yöntemlerini kullanarak kadına, emeğe, çocuğa, tarihe, inanca, kente, kültüre ve kimliğe saldırıp, kendinden olmayı yok etmek istediğine dikkat çekti. 

3 Kürtçe oyunun sergileneceği tiyatro günlerinin Adana Valiliği’nce yasaklanmasına tepki gösteren Tural, halkların varlığını, kültürünü, sanatı ve sanatçıyı yok sayan bu tutumu kabul etmediklerini sözlerine ekledi. 

Tural, bu tasfiye girişimlerini, mücadele ederek boşa çıkaracaklarını kaydetti. 

Açıklama, sloganlarla sona erdi.