İstanbul'un birçok ilçesinde alanlara çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etmek amacıyla açıklama yapıp, yürüyüş gerçekleştirdi. Açıklamalarda mücadele kararlılığı yinelendi.

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, Bakırköy Meydanı, Kadıköy Koşuyolu Parkı, Kartal İntiba önü ve Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde bir araya gelerek İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı ses çıkardı.

KADIKÖY

Kadıköy’de bulunan Koşuyolu Parkı'nda açıklama yapan kadınlar, alanda "İstanbul Sözleşmesi bizim. Vazgeçmiyoruz! kararı geri çek sözleşmeyi uygula" pankartı açıldı.Kampanya Grubu adına açıklamayı Semra Cebecioğlu okudu.

Her 12 saatte bir 6 kadının katledildiğini belirten Cebecioğlu, İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Kadınların ve çocukların ölümünün asıl sorumlusunun sözleşmeli uygulamayanlar olduğuna işaret eden Cebecioğlu, "Kadınlar ve çocuklar öldürülüp, istismara uğradığı her vakada sözleşmeyi uygulamayanların da katillere ortak olduğunu haykırarak söylemeye devam edeceğiz. Sokakları bırakmıyoruz, hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama ardından mahalleli kadınlar Koşuyolu Parkı’ndan Mehtap Bülbül parkına kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirip açıklamayı tekra okudu.

Açıklama alkışlarla sona erdi.

BAKIRKÖY

Bakırköy Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kadın da sözleşmeden geri çekilme kararını protesto etti. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı. "İstanbul Sözleşmesi bizimdir vazgeçmiyoruz" pankartı arkasında bir araya gelen kadınlar "Sokaklarda örgütlüyoruz öfkemizi" yazılı dövizler taşıdı.

'SOKAKLARDA HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Kampanya Grubu adına konuşan Şeyda Ateş, siyasal İslam’ın, gerici kadın düşmanı politikalarına karşı eşitlik, özgürlük mücadelesinden geri adım atmayacaklarını belirterek, "İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı bu ülkedeki kadınları hiçe saymak, kadın cinayetlerini görmezden gelmektedir" diye konuştu.

‘KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR'

Kadınların sokaklarda, meydanlarda ve alanlarda yaşamak istediğini haykırmaya devam edeceklerini belirten Ateş, Bu kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz! Karar, yok hükmündedir! Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız” dedi.

Kadınlar daha sonra kollarına mor kurdele takarak bir zincir oluşturdu. Açıklama alkış ve sloganları ile son buldu.

Öte yandan pek çok ilçede evlerinin balkon ve pencerelerine çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini ses çıkarma eylemi ile protesto etti.

ANKARA

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin iktidarın kadın düşmanlığında son boyut olduğunu belirten KESK Dönem Sözcüsü Melek Aşır, mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Kadın Platformu İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine dair basın toplantısı düzenledi. Eğitim-Sen Ankara 2 No'lu şubede düzenlenen toplantı salonuna "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" pankartı asıldı.

Toplantıda açıklama metnini okuyan KESK Dönem Sözcüsü Melek Aşır, kadınların büyük mücadele ve bedellerle elde ettiği bütün kazanımların siyasal iktidar tarafından sistematik bir saldırıya uğradığını belirtti.

'KADIN DÜŞMANLIĞININ GELDİĞİ SON BOYUT’

Kadına yönelik şiddetin kadın katliamı boyutuna ulaştığını ifade eden Aşır, “Buna karşın kadına yönelik şiddetin önlenmesinde en önemli ve tek hukuksal dayanağın kaldırılması girişimi, kadın düşmanlığının geldiği boyutu açıkça gösteriyor” dedi. Siyasal iktidarın hem şiddeti hem de cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiğini vurgulayan Aşır, “Kadın erkek eşitsizliğini açıkça fıtrata bağlıyor, kadını yalnızca aileyle, evle, kocayla, annelikle tanımlıyor. Militarizm ve ekonomik kriz gibi etkenlerin de kadına yönelik erkek şiddetinin artmasında etkisi büyük oluyor” diye belirtti.

Kararın erkekleri açıkça cesaretlendirmek anlamına geldiğini ifade eden Aşır, 2 ayda 55 kadının katledildiğini hatırlattı.

‘SÖZLEŞMENİN ETKİN UYGULANMASINDA ISRARCIYIZ’

Mücadele vurgusunda bulunan Aşır son olarak, “Eşitlik, özgürlük ve her türlü şiddete karşı mücadele yürüten kadınlara, kadın kurumlarına ve örgütlerine baskılar artıyor. Hiç kimsenin sınıf, din, etnisite, dilde olması gerektiği gibi cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim nedeniyle de ayrımcılığa, ötekileştirmeye maruz kalmadığı; evde, ailede, sokakta, işyerlerinde, sendikalarda, yani yaşamın her alanında eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşamı savunuyoruz. Savunumuzun mücadelesini de kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu temelde de İstanbul Sözleşmesini savunmaktan, Sözleşmenin ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması ısrarımızdan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

ANTALYA

Attalos Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararına tepki göstererek, iktidara “Kararı çek, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” çağrısı yaptı.

Antalya’da siyasi partiler, dernekler ve sivil toplum örgütleri, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini, Attalos Meydanı'nda yaptıkları açıklamasla protesto etti. “Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz” ve “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmeyiz” pankartlarının açıldığı açıklamada, “Kadın cinayetleri politiktir” dövizi taşındı. CHP ve İyi Parti Antalya milletvekillerinin de destek verdiği açıklamaya katılan yüzlerce kişi, “Kararı çek İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” diyerek, iktidara çağrı yaptı.

HUKUKU YOK SAYAN KARAR 

Açıklamada konuşan CHP Kepez Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Nesibe Bahadır, İstanbul Sözleşmesi’nin uzun yıllardır sürdürülen kadın mücadelesi ve kazanımları ile hazırlandığını söyledi. Kadın mücadelesinin en önemli kazanımı olan sözleşmenin bir gecede yok edilebileceğinin sanılmasının büyük bir yanılgı olduğunu kaydeden Bahadır, “Bizler, Erdoğan'ın TBMM’yi ve hukuku yok sayarak aldığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz ve tanımayacağız” dedi.

Açıklama “Kadınlar vardır” şarkısı eşliğinde atılan “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla sonlandı.

İZMİR

İzmir ve Aydın'da sokağa çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine tepki göstererek mücadele mesajını yineledi.

Urla Kadın Platformu'nun çağrısıyla İzmir'in Urla ilçesinde sokağa çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına tepki gösterdi. Urla Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar,  “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı. Platform adına konuşan Sibel Uyar, “Bizler İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini kabul etmiyoruz. Yüzyıllardır süren mücadele sonucu kazandığımız hakların siyasi irade tarafından gasp edilmesine itiraz ediyoruz” dedi.

‘HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ’

Her gün bir kadın cinayetinin yaşandığını hatırlatan Uyar, “Kadın katliamına karşı devletin görevi İstanbul Sözleşmesi’ni derhal uygulamak ve kadınların beden bütünlüğünü, yaşam hakkını güvence altına almaktır. Kadınların eşit, özgür ve güvenli bir dünyada yaşaması için herkesi göreve çağırıyoruz. Verdiğimiz mücadele ile elde ettiğimiz haklarımızdan, dayanışmamızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

BUCA KADIN PLATFORMU: MÜCADELE EDECEĞİZ

Buca Kadın Platformu’nun çağrısıyla Forbes Sevgi Yolu Madenci Anıtı önünde toplanan kadınlar da, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula”, “Kadınlar yürüyor, mücadele sürüyor”, “Yaşasın kadın dayanışmamız”, “Yaşasın kadın mücadelesi”, “Kadınları değil katilleri engelle”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” gibi sloganlar ve zılgıtlarla Şirinyer Migros önüne kadar yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş ardından açıklama yapan Buca Kadın Platformu üyesi Nihal Akyıldız, sözleşmenin feshedilmesini asla tanımayacaklarını belirtti. Akyüz, İstanbul Sözleşmesi’nin gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadeleye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

KARŞIYAKA

İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu ile KESK Kadın İzmir Meclisi de, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından feshedilmesine ilişkin açıklama yaptı. Karşıyaka İskelesi’nde bir araya gelen çok sayıda kadın, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı mor maskeleri takarak, hakları ve yaşamlarından vazgeçmeyeceklerini bir kez daha yineledi.

AKP-MHP KADINLARI YOK SAYDI

Burada açıklama yapan Yüksel Bektaş, tek adam rejiminin İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğini belirterek, kararı tanımadıklarını sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

HALAYLI PROTESTO

Sözleşmeden vazgeçilmesi tercihinin açıktan kadın cinayetlerini ortaya koyduğunu dile getiren Bektaş, “Patriarkal kapitalizm ve siyasal İslamcı ideoloji birlikteliği, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddederek kadını sadece erkek üzerinden ve aile içinde tanımlıyor” dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar, sözleşmenin feshedilmesini halay ve zılgıtlarla protesto etti.

AYDIN

Aydın'da Didim Kadın Platformu ise İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Dikili Kent Meydanı'nda oturma eylemi yapmak istedi. Yazılı başvuru yapılmadığı gerekçesiyle polisler kadınların oturma eylemi yapmasına izin verilmedi. Duruma tepki gösteren kadınlar meydanda yürüyerek,  “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi. Yapılan yürüyüş ardından açıklamayı Didim Kadın Platformu adına Gülçin Göz Akın yaptı.

Polislerden oluşan barikatın yanında açıklama yapan Akın, “Doğrudan Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla alınan kararla kadınların yaşamları bir kez daha tehdit altında. Uygulamamakta ısrarcı olunduğu için her gün kaybettiğimiz kız kardeşlerimizden, kadına yönelik şiddetten sorumlusunuz. Kadına yönelik şiddetin sorumlusu haklarımızı gasp etmeye çalışan, yasaları ve sözleşmeleri uygulamayan iktidardır” dedi.

KADINLARA ÇAĞRI

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Akın, “Bütün kadınları yaşamlarımızı hedef alan bu saldırı karşısında İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.