İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, sözleşmenin feshedilmesini Kadıköy'de bulunan İskele Meydanı'nda yaptığı açıklama ile protesto etti. Meydana yürüyüşle gelen kadınlar birçok yerde polisler tarafından engellenmeye çalışılırken, buna “Kadınları değil katillere engel” sloganıyla yanıt verdi. Tüm engellemelere rağmen yürüyüşlerini devam ettiren kadınların ses cihazlarına polisler tarafından el konulması ve bir grup kadının alana girişinin engellenmesi üzerine uzun süre gerginlik yaşandı.

Kadınların direnişi üzerine polisler ses cihazını teslim etmek ve engellemeleri kaldırmak zorunda kaldı. Binlerce kadının buluştuğu alanda "İstanbul Sözleşmesi bizim Vazgeçmiyoruz" pankartı ve "İstanbul sözleşmesi yaşatır",  "Bütün devletler erkektir, yıkılır" dövizleri taşıyan kadınlar sık sık "Aile değil kadınız, kadınlar isyandayız", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadın Cinayetleri politiktir" ve "Jin jiyan azadi" sloganlarını attı.

DİRENİŞ DEVAM EDİYOR

Kadınlar adına açıklama yapan grup üyesi İrem Kayıkçı, sözleşmenin feshedilmesinden beri direnişte olduklarını ifade ederek, “İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni böylece feshedebileceğini sananlara kötü bir haberimiz var. Tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere kötü bir haberimiz var. ‘İstanbul Sözleşmesi'ni geri çektirmeyi başardık, sıra 6284 sayılı kanunda’ diye sevinenlere kötü bir haberimiz var. Biz buradayız. Her yerdeyiz. İsyandayız. Daha bu hafta içi, bir gün içinde en az 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye harcanan çaba, uygulamak için harcansaydı hayatta olabilirlerdi. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı” dedi. 

MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

“Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” diyen Kayıkçı, “Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden de, tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz” diye konuştu.(İstanbul/MA)