Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mêrgên Sotî Yaylası’nda etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP il ve ilçe örgütleri, Silopi ve Balveren Belde Belediye eşbaşkanları ile Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yaylaya çıkan ve uzun süre söyledikleri stranlarla halaya duran kadınlara, Berivanlar koyun sağma işleminden sonra dahil oldu. 

"Dayîk pêşengê jiyanê ye, ji dayîkan re xelata herî mezin aşîtîyê" ve "Têkoşîna jinê wê faşîzmê têk bibe, Azadiyê bilin bike" pankartlarının açıldığı etkinlikte kadınlar adına TJA aktivisti Meryem Eşkara konuştu. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması amacıyla cezaevlerinde sürdürülen açlık grevini hatırlatan Eşkara, "Kadınlar olarak Öcalan özgürleşene kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

HDP HER YERDE 

Ardından konuşan HDP’li vekil Nuran İmir,  HDP'nin coşkusunu Kato'ya taşımak istediklerini belirterek, “2015 yılında iktidar tarafından çözüm süreci rafa kaldırıldı. Sonrasında insanlarımızı tutukladılar, belediyelerimize kayyım atadılar. Bodrumlarda insanları katlettiler. On birlerce insanımız yerlerinden edildi. Ne yaptılarsa HDP'nin direnişini kıramadılar. Her yerde HDP olarak geziyoruz. Botan'ın tüm köylerindeyiz. Doğamız, dilimiz için saldırıların olduğu her yerde, karşılarında bizleri görüyorlar. Sizler bu özgür alanlarda dilinize, kültürünüze sahip çıkıyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

DİRENEN ANNELER... 

“Kadın özgür olmadan toplum da özgür olmaz" diyen İmir, en büyük direnişin ise dili ve özgürlüğü için direnen anneler tarafından sergilendiğini dile getirdi. İmir, şöyle devam etti: “Ne kadar saldırırsa saldırsınlar; bizleri göç ettirseler de tutuklasalar da Kürt halkı varlığını sürdürecektir. Kürdistan Lozan Antlaşması’yla 4 parça oldu. Her 4 parçada da Kürt kimliği ve dili yok edilmek istendi. Bu parçalanmalara rağmen Kürt anneleri bizi bugünlere kadar getirmeyi başardı. Artık Kürt kadınlar güç olmuştur ve birliğini sağlamıştır. Ne olacaksa olsun bizler sizlerle gururluyuz ve direnişinizle gurur duyuyoruz. Tutuklular tecridin kaldırılması için 200 günden fazladır açlık grevindeler. Bizler, toplumun özgürlüğü için bedel veren bu direnişe sahip çıkmalıyız. Küllerimizden yeniden doğacağız. Kadınlar olarak mücadelemize, doğaya ve kimliğimize yapılan saldırılara karşı direneceğiz ve sahip çıkacağız." 

Açıklama, “Bijî berxwedanan zindana" ve "Jîn Jiyan Azadî" sloganlarıyla son buldu.