İstanbul’da 8 Mart Kadın Platformu öncülüğünde “Özgürlüğümüzü Kazanacağız” şiarıyla Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskele Meydanı’nda “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştirdi. Miting öncesi başlayan polis engellemelerine rağmen binlerce kadın birçok koldan gerçekleştirdikleri yürüyüşle mitinge akın etti. Yapılan yürüyüşlerde çevredeki yurttaşlar ve esnaf da kadınlara alkışlara destek verdi. 

Miting alanına gelen kadınlar, yapılan aramaların ardından alana giriş yapabildi. Polis, gökkuşağı renkli şemsiye ve flamalar ile Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Şilan Delibalta’nın kayyım rektör protestoları gerekçesiyle tutuklanmasına dikkat çekmek amacıyla taşınan “Şilan’a özgürlük” yazılı pankartın alana götürülmesine izin vermedi. Polis yasağına karşı çıkan kadınlar, pankart ve dövizlerle alana giriş yaptı. Binlerce kadının akın ettiği buluşmada, kadınlar taleplerini içeren pankart açıldı, dövizler taşındı. Ayrıca alanda HDP’li kadın siyasetçilerin fotoğrafları taşındı. 

İSYAN BÜYÜYOR

Zılgıtlar eşliğinde çekilen halaylarla başlayan mitingde, 8 Mart Kadın Platformu’nun üç dilde açıklaması okundu. Açıklamanın Kürtçesi Şenay Kumuz, Türkçesi Nazlı Andan ve Arapçası İrem Kayıkçı tarafından okundu. Pandemi nedeniyle evlere kapatılmalarına rağmen isyanın sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, kadınların dayanışmayı büyütmek ve özgürlüğü kazanmak için bir arada oldukları vurgulandı. Kadınların, patriyarka, saray rejimi, sömürü ve erkek şiddeti karşısında, hayatlarını ve haklarını savunmaktan vazgeçmedikleri ifade edilen açıklamada, dünyanın dört bir tarafında kadınların isyanın devam ettiği belirtildi. 

‘BÜTÜN KADINLAR İÇİN’

Dayatılan işsizlik ve yoksulluğa karşı kadınların emeklerine sahip çıktıkları, ekonomik özgürlük talebinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Geçtiğimiz yıl boyunca ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demekten vazgeçmedik, her bulduğumuz fırsatta da söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Erkek şiddetine karşı hayatını savunduğu için tutsak edilen kadın arkadaşlarımızın sesini sesimize katıyoruz. Özgür, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden, prangalarla evlere, ilçelere hapsedilen bütün kadınlar için bir aradayız” denildi.

‘TECRİDE KARŞI BİR ARADAYIZ’

Kadınların savaş, tecrit, sömürü ve işkenceye karşı olduğu vurgulanan açıklamada, “100. gününde açlık grevlerine ses olmak, dayanışmayı büyütmek için, çocuklarıyla tutsak edilen kadınlar için, hala tahliye edilmeyen hasta tutsaklar için mücadelemizi büyütüyoruz” ifadelerine yer verildi. 

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ’

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Yıllardır 8 Martlarda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları dolduruyoruz. Bu sene de hayatlarımızı kuşatan faşizme, patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, kapitalizme, emek sömürüsüne ve saray rejimine karşı, isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü kazanmak ve hayatlarımızı savunmak için 8 Martta ve her günde bir aradayız, alanları, sokakları doldurmaya devam edeceğiz” diye belirti. 

Yapılan açıklama ardından buluşma, çekilen halaylarla sona erdi. 

AÇIKLAMA SONRASI GÖZALTI 

Buluşma sonrası alandan çıkan ve taksiye binmek isteyen çok sayıda LGBTİ+ aktivistleri, polis tarafından araçlardan darp edilerek indirilmesinin ardından gözaltına alındı. Çevrede bulunan ve duruma tepki gösteren kadınlara da müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.(İstanbul/MA)