Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Koordinasyonu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla YÖK’ün programına aldığı kadın üniversiteleri projesine karşı partilerinin İstanbul İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, çok sayıda kadının yanı sıra HDP Milletvekili Dersim Dağ’da katıldı. 

KADINLARA SINIR ÇİZEN PROJE

Toplantıda konuşan Milletvekili Dersim Dağ, yaklaşık 20 yıldır iktidarın makul kadını yaratmak için eğitim sistemini kullandığının altını çizerken, Japonya’dan örnek alınan projenin kadınları eve hapsetmek için atılan bir adım olduğunu belirtti. Kadınlara sınırlar çizen projenin kadınlar tarafından kabul edilmediğini söyleyen Dağ, “Cumhurbaşkanı’nın ‘yapılacaklar’ listesine eklediği bu tecrit politikası tüm kadınlara sınırlar çiziyor. İtaatkâr kadını yaratma politikalarına karşı eğitim sisteminin kullanıldığını biliyoruz. Bu üniversitelerde kadınlara nasıl eğitimler verileceğini biliyoruz” dedi.

“Onlarca kadın katlediliyorken failleri cezasız bırakanların bu üniversitelerle kadınlara nasıl sınırlar çizeceğini öngörüyoruz” diyen Dağ, genç kadınların toplumdan soyutlanarak iktidar kalıplarına sığdırılmaya çalıştığını belirtti.  

Dağ, kadın üniversitelerine karşı demokratik, özgür, anadilde, kadın kimliğine duyarlı eğitim alanları için mücadele edeceklerini belirtirken, tüm kadınları bu eğitim sistemini reddetmeye çağırdı.

MÜCADELE ÇAĞRISI 

HDP Genç Kadın Koordinasyonu Üyesi Esengül Kılıç da kadın üniversitesi projesinin AKP’nin yaratmak istediği gençlik modeli için atılan bir adım olduğunu söyledi. “AKP hükümeti bu kirli politikasını, eğitim sistemini gerici, yobaz cemaat ve vakıflara peşkeş çekerek denemişse de sonunda hep liseli ve üniversiteli gençlerin direnci ile hayal kırıklığına uğramıştır” diyen Kılıç, AKP’nin gençliğin dinamizmini yok etmek üzere birçok anti bilimsel uygulamayı hayata geçirdiğine dikkati çekti. İktidarın kadınları “makul kadın” fikriyatı altında kalıplara hapsettiğini vurgulayan Kılıç, eğitim programlarındaki ayrımcılığın nedeni olarak da buna işaret etti.

Son açıklanan Dünya Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre 149 ülke içinde Japonya’nın 110’uncu sırada yer aldığını hatırlatan Kılıç, “Japonya, kadınların eğitime erişebilirlik kriterinde dünya sıralamasında 64’üncü, politikaya katılım ve ekonomiye katılım konusunda da ancak 127’nci ve 115’inci sırada. Bu veriler bile Japonya’nın herhangi bir kadın politikasında örnek alınmaması gerektiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır” ifadelerinde bulundu. 

AKP hükümetinin 2002’den bu yana izlediği politikaların tümünü “kadın düşmanı politikalar” olarak yorumlayan Kılıç, eğitim sisteminde yapılan her değişikliğin kadınları eğitim hayatından daha fazla uzaklaştırmayı amaçladığına dikkati çekti. Kılıç son olarak, ayrıştırıcı tüm politikalara karşı başta kadınlar olmak üzere tüm kesimlere mücadele çağrısında bulundu.