Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadınlar İçin Adalet” başlığı altında “Kadın Yoksulluğuna Hayır” çalışmasının startını verdi. HDP İzmir İl Örgütü’nde yapılan açıklamaya İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, kent vekili Serpil Kemalbay ile Merkezi Kadın Koordinasyonu üyesi Berna Çelik katıldı. 

KRİZİN BEDELİNİ KADINLAR YAŞIYOR

Eşbaşkan Besriye Tekgür, erkek egemen zihniyetin yaşamın hiçbir alanında kadın görmeye tahammül edemediğini, kadınların eve hapsedilmek istendiğini söyledi. Salgınla birlikte artan ekonomik krizin en ağır bedelini kadınların yaşadığını söyleyen Tekgür, ev içinde emeği görülmeyen, iş yerlerinde, fabrikalarda ucuz iş gücü olarak çalıştırılan kadınların kamusal alanlarda da her türlü mobinge ve ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti. 

‘SÖMÜRÜYE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Tekgür, “Kadınlar pandemi süreciyle birlikte bir yandan yoksullukla baş başa bırakılırken diğer yandan yoksullukla baş başa bırakılırken diğer yandan ekonomik özgürlük ellerinde alınarak, erkeğe bağımlı hale getirilmek istenmektedir. Bizler evlere hapsetmek isteyen erkek egemen zihniyete karşı hep birlikte mücadele edeceğiz.  İş yaşamına eşit ve aktif katılmak için mücadele edeceğiz. Emeğimizin sömürülmesine yok sayılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi. 

Yapacakları çalışmalar kapsamında kadınların sorunlarını yerinde dinleyip çözüm gücü olmak istediklerini ifade eden Tekgür, atölye, merdiven altı çalışan, güvencesiz ve kayıt dışı işlerde çalıştırılan kadınlarla bir araya geleceklerini aktardı. 

Tekgür, yapacakları etkinlikler hakkında ise şu bilgileri paylaştı: 

“* 13 Nisan: Tekstil atölyelerinden parça başı iş yapan kadınlar ve roman kadınlar mahallelerde ziyaret edilecek. 

* 14 Nisan Midye dolması yapan kadınlar ile seyyar satıcı, tandır ekmeği yapan, kadınlar ziyaret edilecek. Yine aynı gün kadın kurumlarıyla kadın yoksulluğu gündemli yuvarlak masa toplantısı yapılacak. 

* 15 Nisan Aydın'da Çilek tarlasında çalışan kadınlar ile atölyelerde çalışan kadınlar ziyaret edilecek.”

Toplantı da söz alan Serpil Kemalbay da salgınla birlikte artan yoksulluğun hedefinde kadınların olduğunu belirterek, “HDP olarak iktidara kovid salgını karşısında güvenceli herkese ekonomik desteğin sağlanmasını çağrısı yaptık, her zaman bunu savunduk. Ancak iktidar, hiçbir çağrıya kulak vermeden ekonomik kiriz derinleştirdi. Bundan da en çok kadınlar etkilendi” dedi. (İzmir/MA)