Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde, 2013 yılında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Belediyesi tarafından açılışı gerçekleştirilen Jiyan Semt Pazarı, ilk resmi “Kadın Pazarı” olma özelliği taşıyordu. Ancak pazarcı kadınlar, 9 yıldır erkeklerin baskı ve tehdidiyle karşı karşıya.  

Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun başkanlığında yapılan bir toplantıda, 700 erkeğin Jiyan Semt Pazarı’na alınması kararlaştırıldı.  Alınan karara göre, kadınların 4 metre olan tezgahı 3 metreye indirildi. Karar, pandemi tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamalardan sonra 18 Mayıs’ta netleşecek.

204 BİN TL TOPLANDI 

Öte yandanilçe belediyesine bağlı zabıta ekipleri, Jiyan Semt Pazarı’ndaki kadın esnaflardan yerlerinden edilme tehdidiyle bin 500 TL para topladı. Zabıta ekipleri, Diyarbakır Bağlar Kadın Pazarcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileriyle birlikte kadınlardan toplam 204 bine yakın para topladı. Fakat bu para belgelere “bağış” olarak geçti. 50 pazarcı kadın ödedikleri paraya ilişkin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne başvururken, paraların nereye gittiğini merak eden kadınlar, sorularına cevap bekliyor.

Kapanmadan dolayı pazara çıkamayan kadınlar, kapanmadan sonra da pazarda sadece kadınlar olarak çalışmaya devam etmek istediklerini söyledi.

BAĞIŞLAR BAŞKAN'A  

Nurdan Saltuk, 250’ye yakın kadının yanına 700 erkek pazarcı yerleştirme kararına tepki göstererek, “Zabıta ekipleri bizden bin 500 TL para istedi. ‘Vermeyenler pazardan atılacak’ dediler. Biz o paraları verdik, fakat sonra makbuzlarda ‘bağış’ yazıldığını gördük. Konuyu Dernek Başkanı’na sorunca, bu parayı belediye başkanına bağış yaptığını söyledi. Yani biz sabahtan akşama kadar çalışan emekçi kadınlarız, nasıl bizi kandırıp toplanılan paraları belediyeye bağış yapıyorsun? Bu paralar nereye gitti?” diye sordu.

FAKİRDEN ALINIP ZENGİNE VERİLİYOR

Kapanmadan dolayı ekonomik olarak zorlandıklarını belirten bir diğer pazarcı Rukiye Bakış, yaşadıkları ekonomik sorunların daha fazla derinleşeceğini söyledi. Bu baskıların yanında kendilerinden alınan paranın da ikinci bir mağduriyet yarattığına değinen Bakış, “Birçok arkadaş, ya hal parasını ödeyemedi ya da borç aldı. Belediye’nin bize yardım etmesi gerektiği yerde, bizden bağış alması skandal bir durum. Bizim dernek başkanımız da Robin Hood’luğa soyundu, fakat tersine döndü, fakirden alıp zengine veriyor. Bazı arkadaşlarımız haftada 50 lira bile kazanmıyor. Onların tek amaçları kadını eve göndermek” diye belirtti.

‘KADIN PAZARI KADINLARINDIR’

Kuruluşundan bu yana pazarda çalışan Derya Kaya da derneğin yönetimde yer aldığını fakat, kendilerine danışılmadan pazar için karar alınmasına tepki gösterdi. Kaya, “Pazar yetersiz denilerek bu yapılamaz. Biz erkeklerin pazarımıza girmesini istemiyoruz. Destek bekliyoruz” dedi.

Zerinaz Tabu ise pazara yönelik saldırılara karşı ilk günden beri mücadele ettiklerini söyledi. Şimdi ise yapılanlarla pazarın satıldığını söyleyen Tabu, “Erkekler neden bizim ekmeğimize göz dikti. Biz kimsenin emeğine göz dikmiyoruz. Erkekleri pazarımızda görmek istemiyoruz. O para içinde borç istedim verdim sonra ‘bağış’ dendi. Bağış yapılması gereken biziz onlar değil” diyerek tepkisini dile getirdi.