İzmir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın Kıbrıs Şehitler Caddesi'nde bulunan ÖSYM binası önünde bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın da katıldığı yürüyüşte, “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için aşağı bakmayacağız” pankartı açıldı. Sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor" ve "Gülistan Doku nerede", sloganları atan kadınlar, "Şilan ve tüm kadınlara özgürlük", "Hangi duvar yıkılmaz biz istersek, gece karanlıktan korkarsan bu şehri ateşe veririz", "Aşağı bakmıyoruz itaat etmiyoruz", "Tak ettiği yerde öz savunma haktır", “Kadın yaşam özgürlük”, “Sana kadın üniversitesi açtırmyacağız”, “Yaşanan kadın devrimidir”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” ve "Em xwe diparêzin" dövizleri taşıdı. 

Barış Annelerinin yöresel kıyafetleriyle katıldığı yürüyüşteki polis ablukası dikkati çekti. Kadınlar, bir süre sonra alkış, ıslık ve zılgıtlarla Türkan Saylan Kültür Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından Jiyan Akan Kürtçe, Gizem Coşkun ise Türkçe basın metnini okudu. 

KADIN CİNAYETLERİ 

8 Mart'ın dünya kadınlarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin ismi olduğunu belirten Coşkun, “Kadınların ezilmesinin, emeğiyle ve bedeniyle sömürülmesinin, tümüyle eşitsiz koşullara mahkum edilmesinin tüm deneyim ve görünümlerine karşı gücümüzü birleştirdiğimiz gündür 8 Mart. 8 Mart, sorunların yalnızca suretlerine karşı değil aynı zamanda, esasına karşı da mücadelenin günüdür” diye belirtti. Kadın cinayetlerine değinen Coşkun, “Öldürülen her kadının sorumlusu erkek egemen sistem, onun yürütücüsü devlet ve iktidarın yanlış politikalarıdır" dedi. 

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini ve tartıştırılamayacağının altını çizen Coşkun, "Sözleşme koşulsuz şartsız uygulansın” diye seslendi. Coşkun, “Kazanılmış haklarımızı korumaya ve insanca yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yılda tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi. 

Açıklamanın ardından dans gösterimi yapıldı.

ANKARA 

 Ankara’da bu yıl 15’incisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan binlerce kadın, “Şiddeti artıran patriyarkaya, kadınların katledilmesine, şiddeti sıradanlaştıran düzeninize karşı isyandayız” diye haykırdı.

Ankara’da bini aşkın kadın ve LGBTİ+ bireyleri, bu yıl 15’incisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Caddenin tüm girişlerine kontrol noktası kuran polis, trans kadınların alana girişini engelledi. “O patriyarka yıkılacak” yazılı pankartı arkasında Sakarya Caddesi’nde yürüyen kadınlar, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadın direnişi kadına mirastır”, "Sana kadın üniversitesi açtırmayacağız", “Erkek devlet şiddetine karşı öz savunmaya”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Kadınlar sokakta feminizm isyanda”  ve “Dünyayı istiyoruz kırıntıları değil” yazılı dövizleri taşıdı. 

Kadınlar ayrıca yürüyüş boyunca  “Geceleri de sokakları da meydanları da istiyoruz”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin cop, inadına isyan”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Biz durursak, dünya durur”, “Jin jiyan azadî”, “Aile değil kadınız, kadınız isyandayız” ile Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak “Kadın yaşam özgürlük” sloganları attı. Yürüyüş boyunca sürekli polis engellemesinin yaşandığı yürüyüş, def ve sloganlar eşliğinde sürdürüldü. 

Sakarya Meydanı’na gelen kadınlar, burada Kürtçe müzik eşliğinde halaya durdu. Ardından kadınlar adına ortak açıklama yapıldı. Kürtçe, Türkçe ve Arapça yapılan açıklamayı, kadınlar adına Beste Yorulmaz okudu.

‘ENGELLENEMEYEN KADINLARIZ’

Ankara 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nün 15’incisinde yine sokaklarda olduklarını belirten Beste, “Kimiz biz? Tarih boyunca patriyarkadan beslenen devletlerin, egemen güçlerin ve erkekliğin özgürlük mücadelesini engelleyemediği ve engelleyemeyeceği kadınlarız! Yakamadığınız cadıların torunlarıyız. İnadından ve umudundan vazgeçmeyen, gücünün farkında olan kadınlarız. Dünyanın tüm dillerinde sözümüze söz, sesimize ses, rengarenk kahkahalarımıza kahkahalar karışıyor sokakta. Kalabalığız, hem de nasıl! Güzeliz, hem ne biçim” diye konuştu.

‘HAYATI VAR EDECEĞİZ’

“Biz isyanı sokaklardan taşan feministleriz. Baskı kurarak, hedef göstererek, haklarını ve kazanımlarını gasp ederek kadınları susturamayacaksınız” diyen Yorulmaz, “Kadınlardan ne kadar korktuğunuzun farkındayız ve evet korkmakta çok haklısınız! Çünkü o patriyarka yıkılacak! Tüm dünyanın belirsiz bir krize sürüklendiği pandemide “Hayat Eve Sığar” dediniz, sığmadı. Sığmıyor! Artan bakım yükü, evin hiç bitmeyen işleri hep kadınların sırtında. Aileniz çürüyor, içten içe kokuyor. Kendimize ait bir ev mi var? Kendimize ait bir oda mı var? Kendimize ait bir zaman mı var? Kendimize ait bir hayat mı var? Var edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ'  

Pandemi bahanesiyle kadınların şiddet gördüğü evlere hapsedildiğini dile getiren Yorulmaz, devamında şunları söyledi: “Bir de çıkıp şiddet azaldı dediniz. Yetmedi İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açtınız. Her gün şiddetini artıran patriyarkaya, her gün kadınların katledilmesine, şiddeti sıradanlaştıran düzeninize karşı isyandayız. Sizin aile dediğiniz kadınları öldürüyor. Bizse umutsuzluğa düştüğümüzde bile hatırlayacağımız kalabalıkların gücü ile yaşamlarımızı, haklarımızı savunuyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Trans ya da natrans, biz kadınları dilimiz, inancımız, etnik aidiyetimiz, cinsel yönelimimiz ve cinsiyet kimliğimiz nedeniyle hedef gösteren heteropatriyarkayı yıkacağız.”

SOSYAL POLİTİKA HAKKI

Kadınlardan itaat bekleyen, yoksulluk kaderdir diyen düzeni kabul etmediklerinin altını çizen Yorulmaz, “Parayı ve gücü erkekler elinde tutacak ama yoksulluğu kadınlar idare edecek öyle mi? Yok öyle yağma. Sosyal yardım yetmez. Nitelikli sosyal politika hakkımız. Kürtaj hakkımız. Güvenceli istihdam hakkımız. Eşit işe eşit ücreti bize çok gören, her krizde önce bize kapıyı gösterip yoksulluk nafakamıza dahi göz dikenler bilsinler! Haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Bütçe savaşa, bütçe yandaşa, bütçe ekolojik yıkıma giderken susup oturmuyoruz. Erkeklerden, patronlardan, devletten alacaklıyız” şeklinde konuştu.

‘FEMİNİZMLE ÖZGÜRLEŞİYORUZ'

Gözaltılarla, tutuklamalarla özgürlüklerinin gasp edilmeye çalışıldığını ifade eden Yorulmaz, direnmekten ve barışta ısrar etmekten, halkların eşitçe bir arada yaşamasından asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Yorulmaz, “Bizi kuşatan tüm baskılara, bizi ayıran tüm sınırlara inat, birbirimizden güç alıyoruz, feminizmle özgürleşiyoruz. Uykularınız kaçsın. Feminist isyanla, yıkılacak o patriyarka. Erkek devlet, sistem karşısında birbirimizi gözetmeye, savunmaya, beslemeye, yaşatmaya, birbirimizin yurdu olmaya ve yaşamlarımızı yeniden ve yeniden kurmaya, dönüştürmeye devam ediyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem halaylarla devam etti. Eylem sonlandıktan sonra da kadınlar polisin tüm engellemesine rağmen Yüksel Caddesi'ne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

İSTANBUL

Binlerce kadının katıldığı Feminist Gece Yürüyüşü'de sokaklar mor isyana büründü.  Kadınlar, eril zihniyete karşı her yerde direnişte olacakları mesajını verdi.

İstanbul’da kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin finalini, 19’uncu Feminist Gece Yürüyüşü ile gerçekleştirdi. "Feminist isyan her yerde” sloganıyla yapılan katılan binlerce kadın, yürüyüş boyunca ellerindeki erbane, def, düdükler ve renkli flamalar ile "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "Dünya yerinde oynar kadınlar özgür olsa", "Jin jiyan azadî", "Erkek adalet değil, geçek adalet", "İnadına isyan inadına isyan inadına özgürlük" ve "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları attı. 

Mor bayraklarıyla coşku ve heyecanı sokaklara yayarak, “isyan” sloganlarıyla koşan kadınlara, çevreden korna ve alkışlarla destek verildi. 

PRANGALAR KIRILDI

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyım rektör Melih Bulu'ya karşı süren protestolarda gözaltına alınmalarının ardından ev hapsi şartıyla serbest bırakılan kadınlar da "Ayağımızdaki prangaları kırıyoruz" diyerek, elektronik kelepçelerini kaldırarak, yürüyüş kortejindeki yerini aldı. 

BARİKATLAR AŞILDI 

Yürüyüş sırasında Tophane Tramvay Durağı önünde polis tarafından engellenen kadınlar, slogan ve zılgıtlarla barikatları aşarak, Karaköy’e doğru yürüyüşe devam etti. Yürüyüş güzergahı boyunca pencerelere çıkan yurttaşlar, kadınlara alkışlarla destek verdi. Karaköy’e ulaşan kortej, sloganlar eşliğinde yürüyüşü sonlandırdı. 

ZILGITLI PROTESTO

"8 Mart Taksim'de kutlanır" diyen bir grup kadın ise yürüyüşe katılmayarak Taksim'e çıkmak istedi. Kadınlar, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde polislerce engellendi. Polis barikatına karşı zincir oluşturan kadınlar, attıkları slogan ve zılgıtlarla engellemeleri protesto etti. (Mezopotamya Ajansı)