Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın yöneticileri, kızıl-yeşil ittifakı kadın komitesi üyeleri Sinem Demir, Anne Hegelund ve Maria Temponeras öncülüğünde Danimarkalı katılımcılarla online toplantıda bir araya geldi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının değerlendirildiği toplantıya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Kadın Diplomasi Komisyonu Sözcüsü ve Ortadoğu Masası Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca ve HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Ayşe Berktay ile Danimarka Parlamento Üyeleri Sinem Demir, Anne Hegelund, Maria Temponeras ve Danimarkalı katılımcılar yer aldı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Toplantıda konuşan Ayşe Acar Başaran, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir karar olmadığını belirterek, “Dünyanın her yerinde tekçi, militarist, milliyetçi erkek egemen zihniyete karşı enternasyonal kadın mücadelesini büyütmemiz gerekiyor” dedi. Milletvekili Feleknas Uca da, "İstanbul Sözleşmesi önemini kazanıldığı ana kadar verilen mücadeleden alıyor. Bu yüzden de bu sözleşmeyi hep beraber savunmalıyız" diye konuştu.

Danimarkalı heyet ise, Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’a karşı sürdürülen tecride kadar yaşanılan hak ihlallerinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu konular üzerine daha geniş enternasyonal topluluklarla çalışmalar yapılmasının ve toplantıların devamlılığının elzem olduğunu söyledi.