Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadınlar için adalet” kampanyasının devamı olan “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmaları kapsamında İzmir’de yaptığı ziyaretleri sürüyor. Kadınlar, ziyaretin 2’nci gününde midye dolma yapan, seyyar satıcı ve tandır ekmeği yapan kadınlarla bir araya geldi.

KADIN BULUŞMALARI

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Devrimci Parti Eş Genel Başkanı Elif Torun, Kadın Koordinasyonu üyeleri Feray Mertoğlu, Semiha Şahin, Berna Çelik, Medya Yüksel’in de aralarında bulunduğu heyet, Konak ilçesi Çimentepe Mahallesi’nde midye dolması yapan kadınları ziyaret etti.

KADINLAR MİDYE YAPIMINI ANLATTI

Kampanyanın amacı ve hedefini kadınlara anlatan heyet üyeleri, karşılıklı sohbet etti. Midye dolması yapan kadınlar, yapım aşamasını anlatarak, bin bir zahmetle hazırlandığını, emeklerinin karşılığını alamasalar da geçimlerini sağlamak için bu işe mecbur olduklarını söyledi. HDP’li kadınlar ise ilk kez midye yapım aşamasına tanık olduklarını, hayatın her alanında olduğu gibi burada da kadınların en ağır ve zahmetli işler yaptığını ancak emeklerinin karşılığını alamadığını aktardı. 

EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR

Heyet, daha sonra İzmir Seyyar Satıcıları Derneği’nde kadınlarla bir araya gelerek, sorunlarını dinledi. Başaran, kadınların hayatın her alanında büyük bir ayrımcılığa uğradığını, ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını aktardı. Kadınların erkeklerle aynı işi yaptıklarını ancak aynı ücret alamadıklarını sözlerine ekleyen Başaran, pandemiden kaynaklı yaşanan yoksullukta en çok kadınların etkilendiğini, yoksulluğun faturasının da kadınlara yüklendiğini söyledi. Kadınların omuzlarına atılan toplumsal yoksulluğa karşı başlattıkları kampanya ile sorunları dinleyip ortak çözüm bulmak için ziyaretler yaptıklarını ifade etti. 

‘AÇIZ, SESİMİZİ DUYURUN’

Daha sonra kadınlar tek tek söz alarak yoksulluğun getirdiği zorlukları anlattı. Kadınlar, “Ev kiramızı, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Gelirimiz yok. Çocuklarımız aç aç devlet artık fakirlerin sesini duysun… Açlığımıza el uzatın. Seyyar satıcılığıyla geçimimizi sağlayamıyoruz. Çok zor durumdayız. HDP’liler olarak sesimizi duyurmanızı istiyoruz” diye konuştular. 

Seyyar satıcılığı yapan kadınlar HDP’li heyetle hatıra fotoğrafı çekti. 

SORUNLAR MASAYA YATIRICALAK

Heyet, daha sonra Kadifekale’de tandır ekmeği yaparak, geçimini sağlayan kadınları ziyaret etti. Yoksulluğun getirdiği zorlukları ve sorunları burada da not etti. 

HDP’li kadınlar programları kapsamında yuvarlak masa toplantısında İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve kadın gündemlerini konuşmak için kadın örgütleriyle bir araya gelecek. (İzmir/MA)