Erkekler Mart’ta 28 kadın öldürdü.

Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre, Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Mart’ta 28 kadın öldürdü; 12 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 21 kadın ve kız çocuğuna zorla işçiliği yaptırdı, 63 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu, 39 kadına şiddet uyguladı.

2016’nın ilk 3 ayında erkekler en az 81 kadın öldürdü, 35 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 115 kadına zorla işçiliği yaptırdı, 95 kadına şiddet uyguladı, 87 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Mart’ta 28 kadın ve yanlarındaki 5 erkek ile 1 bebeği öldürdü. Öldürülen kadınlardan ikisi transtı.

Mart ayında öldürülen kadınların yüzde 18’i boşanmak istiyordu ya da eski sevgilisinin barışma teklifini reddetmişti.

* Eski sevgilisinin sevgilisini yaralamaktan cezaevinde bulunan bir erkek, cezaevinden izinli olarak dışarı çıktı ve hem eski sevgilisini hem de daha önce yaraladığı erkeği öldürdü.

* Aile meclisi kararıyla kız kardeşinin sevgilisini öldürdüğü iddiasıyla yargılanan ve delil yetersizliğinden beraat eden bir erkek, kız kardeşini öldürdü.

Cinayetlerin yüzde 14’ü sokak ortasında işlendi.

Mart ayında kadın katillerinden ikisi polis memuru, ikisi emekli polis memuru, biri emekli albaydı.

Katillerin yüzde 54’ü kadınların iydi: İki kadını ağabeyleri, birini babası, birini damadı, birini eski kocası, ikisini eski sevgilisi, ikisini kardeşinin kocası, birini kızının eski sevgilisi, birini torununun eski sevgilisi, 10’unu kocaları, beşini sevgilileri öldürdü. İki trans kadının failleriyle tanışıklık dereceleri haberlerde belirtilmedi.

Cinayetlerin yüzde 61’ini ateşli silahlarla işlendi: İki kadın av tüfeğiyle, altısı bıçakla, üçü boğularak, biri dar edilerek, ikisi pompalı tüfekle, 13’ü tabancayla, biri kundaklanan evde dumandan zehirlenerek öldürüldü.

Katillerden dördü cinayetten sonra intihar etti; biri intihara teşebbüs etti.

Kadın katillerinin yaşları 20 ila 62 arasında, öldürülen kadınların yaşları 17 ila 76 arasında değişti.

Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Ankara (2), Antep (2), Aydın (1), Erzurum (1), Hakkari (2), İstanbul (5), İzmir (3), Kocaeli (3), Konya (1), Manisa (1), Tekirdağ (1), Trabzon (2), Urfa (1), Uşak (1), Zonguldak (2).

28 kadın cinayeti, 4 kadın intiharı, 3 faili belirsiz cinayet

Mart ayında cinayet sonucu öldürülen üç kadının failleri henüz belirlenemedi.

Ağrı, Antep ve Mersin’de üç kadının intihar ettiği iddia edildi.

Şubat ayında kayıtlara doğal ölüm olarak geçmiş bir olayın, kadın cinayeti olduğu, boşanmak isteyen bir kadının kocasınca dövülerek öldürüldüğü ortaya çıktı.

Tecavüz

Mart’ta erkekler, biri trans, 12 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti.

Medyaya yansıyan 12 tecavüz vakasında 5 tecavüzcü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı; 11 tecavüzcü tutuklandı; dört tecavüz vakasında ise tecavüzcülerle ilgili adli süreç haberlerde yer almadı.

Mart ayında tecavüzcülerin yaşı 14’e kadar düştü. 14 yaşında bir oğlan çocuğu, 8 yaşındaki zihinsel engelli komşusuna apartmanın bodrumunda tecavüz etti.

Bir kadına arkadaşı olan erkekler, bir kadına başvurduğu derneğin müdürü, bir kadına ev kiraladığı emlakçı, ikisine komşuları, birine okulunda çalışan temizlik işçisi, birine sevgilisi, birine tacizci bir erkek, birine tanımadığı bir erkek tecavüz etti. Üç tecavüzcünün kadınlarla tanışıklık derecesine haberlerde yer verilmedi.

Tecavüz olaylarının ikisi kadınların alıkonulduğu evlerde, biri yaşadığı apartmanın bodrumunda, biri araçta, ikisi mağdurların evinde, biri günlük kiralanan bir evde, biri sokakta yaşandı.

Tecavüzcülerin yaşları 14 ila 50, tecavüze uğrayan kadınların yaşları 8 ila 86 arasında değişti.

Tecavüz olaylarının medyaya yansıdığı iller Aydın, Balıkesir, Muğla, Edirne, İstanbul (2), İzmir (2), Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Uşak.

Fuhşa zorlama

Konya, Antalya, Ankara, Adana ve Balıkesir’de 21 kadın ve kız çocuğu işçiliği yapmaya zorlandı. Bunların yüzde 33’ü T.C. vatandaşı değildi.

işçiliğine zorlanan kadın ve kız çocuklarının yüzde 62’si daha önce sevgili ilişkisi kurdukları erkeklerin fotoğraflarla şantajlarına maruz kaldı.

Şiddet – yaralama

Erkekler Mart’ta en az 39 kadına şiddet uyguladı. Kadınların yüzde 15’i boşanmak istedikleri için şiddet gördü. İki kadın kocaları hakkında çıkarttıkları uzaklaştırma kararına rağmen ağır yaralandı.

Her 10 şiddet vakasından biri sokakta yaşandı.

Zorla evlendirilen 17 yaşında bir kız çocuğunu, kürtaj olduğu için “kocası” pompalı tüfekle yaralandı. Mart ayında erkeklerin şiddet bahaneleri çeşitliydi: pantolonunu ütülememesi (kocası tabancayla yaraladı), birliktelik teklifini reddetme (reddettiği erkek tabancayla yaraladı), sevgilisi olması (babası bıçakladı), sosyal medya hesabında “evli” ibaresi bulunmaması (kocası darp etti), annesinin “iş bul” demesi (cisimle darp etti).

Şiddet vakalarının yüzde 41’i ölüme sebebiyet verebilecek yöntemlerle gerçekleşti. Dokuz kadın bıçakla, ikisi cisimle darp edilerek, 18’i darp edilerek, biri pompalı tüfekle, altısı tabancayla yaralandı. Bir kadının eski sevgilisi çocuğunu kaçırdı, bir erkek karısı ve annesini rehin aldı.

Kadınların yüzde 51’ine i şiddet uyguladı: 16 kadına kocaları, üçüne sevgilileri, birine nişanlısı, ikisine eski kocaları, ikisine eski sevgilileri, birine birliktelik teklifini reddettiği bir erkek, birine arkadaşının birliktelik teklifini reddettiği bir erkek,  ikisine babaları, sekizine bar çalışanları, ikisine oğlu şiddet uyguladı. Bir vakada şiddet uygulayan erkeğin kadınla ilişkisi haberlerde belirtilmedi.

Mart’ta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 20 ila 65, şiddete maruz kalan kadın ve kız çocuklarının yaşları 27 ila 44 arasında değişti.

Şiddet vakalarının yaşandığı iller Adana (2), Aksaray (2), Antalya (1), Antep (2), Aydın (2), Çorum (2), Denizli (1), Giresun (1), İstanbul (13), Kayseri (2), Kocaeli (1), Konya (1), Ordu (1), Sakarya (1), Samsun (3), Trabzon (2), Urfa (1), Zonguldak (1).

Taciz

Mart’ta erkekler 63 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Kadın ve kız çocuklarının yüzde 73’ünü tanıdıkları erkekler taciz etti: Üç kadını işyerindeki üstleri, bir kız çocuğunu gittiği kuran kursundaki imam, birini komşusu, ikisini lise müdürleri, birini müdür yardımcısı, altısını okuldaki hizmetliler, 27’sini öğretmenleri, üçünü servis şoförleri, birini yuva çalışanı, 17 kadını tanımadıkları erkekler taciz etti. Bir kadını taciz eden kişinin kim olduğu haberlerde belirtilmedi.

Taciz vakalarının yüzde 82,5’i fiziksel taciz, yüzde 11’i dijital taciz, yüzde 6’sı teşhircilik şeklinde gerçekleşti.

17 kadın ve kız çocuğu sokakta, 29’u okullarda, yedisi telefonla, biri asansörde, ikisi bir etüt merkezinde, biri işyerinde, biri yuvada tacize maruz kaldı. Dört taciz olayının gerçekleştiği mekan haberlerde belirtilmedi.

Tacizlerin yaşandığı iller Adana (14), Antalya (3), Aydın (7), Bursa (5), Çanakkale (2), Denizli, Eskişehir (2), İstanbul (7), İzmir (8), Karaman (1), Kırklareli (1), Kocaeli (1), Konya (1), Manisa (1), Osmaniye (6), Sivas (1), Van (2).

Bölgelere göre

Mart’ta toplam 163 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

Şiddet olaylarının yüzde 29’u Marmara, yüzde 19’u İç Anadolu, yüzde 19’u Ege, yüzde 18’i Akdeniz, yüzde 8,5’i Karadeniz, yüzde 3,5’i Güneydoğu Anadolu, yüzde 3’ü Doğu Anadolu’da yaşandı.