Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Kordinasyon Kurulu (İKK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çalışmaları kapsamında Makine Mühendisleri Odası (MMO) Şubesi'nde kadın şöleni gerçekleştirdi. Şölen Diyarbakır Mimarlar Odası Eşbaşkanı Selma Aslan'ın açılış konuşmasıyla başladı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE UYULMUYOR'

Aslan, kadınların yaşamın her alanında baskılara maruz kaldığını ifade ederek, siyasi iktidarın kadın üzerinde toplumu dizayn etmeye çalıştığını ve kadınlar ile çocuklar üzerinde her gün giderek artmaya devam eden şiddet sarmalının farkında olduklarını söyledi. Aslan, “Kadınlara ve çocuklara yönelik gelişen şiddet karşısında; kolluk kuvvetlerinden tutundu da savcılara mahkemelere kadar tüm adalet sisteminde erkek gücünün birleştiği görülmektedir. Toplumu kutuplaştırmalarla ve böl yönet politikalarıyla yönetmeye çalışan sistem kadınlar ve çocuklar konusunda daha bir güç birliği ile hareket etmektedirler. Türkiye’nin altına imza attığı İstanbul sözleşmesine uymadığı ve yürürlükten kaldırmaya çalışmasın da iktidarın kadın şiddetine yaklaşımının düzeyini göstermektedir" dedi.

'KADIN YAŞAMIN TA KENDİSİDİR'

Toplumda yaşanan her türlü olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimin kadınlar olduğunu ifade eden Aslan, kadınların bu olumsuzluklara karşı her zaman mücadele ettiğini ve mücadeleleriyle yaşamda söz sahibi olduklarını hatırlattı. Aslan, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi: "Kadın yaşamın ta kendisidir. Emeği ile duruşu ile rengi ile anaç oluşu ile yaşamı var edendir diyoruz. Doğduğu günden itibaren yaşamda en zor koşullarla var olan ya da olmaya çalışan kadın elbette ki tüm zor koşullarda mücadele edecektir. Topluma da, siyasete de, yaşamada güç ve destek vererek yaşamın asli unsur olarak her alanda kadın vardır ve var olacaktır, bu böyle bilinmelidir. Aslında yaşamış olduğumuz haksızlıklar, hukuksuzluklar ve yine yaşadığımız her türlü şiddet o kadar o kadar fazla ki biz bunları biliyoruz yaşıyoruz ve iliklerimize kadar hissediyoruz."

Devamında kadınlar, katledilen kadınların isimlerinin yazılı olduğu balonları havaya uçurdu. Öte yandan kadın temalı filografi çalışması yapıldı.  Ardından MA Müzik'in seslendirdiği türküler ile müzik dinletisi yapıldı. 

Kadınların ezgiler eşliğinde halaylar çekmesiyle şölen sona erdi.