İstanbul'un Sarıyer İlçesi’ne bağlı Küçükarmutlu Mahallesi'nde baskın düzenlenen evde Dilek Doğan’ı öldüren polis Yüksel Moğoltay’ın yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşmeye başlandı.

Duruşmada polis Moğoltay katılırken, onlarca avukat Doğan ailesinin müdafisi olarak duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya anne Aysel Doğan ve baba Metin Doğan da hazır bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Gamze İlgezdi de duruşmayı izledi. İzleyici ve basının alınmadığı duruşma, kimlik tespiti ile başladı. 

DİLEK DOĞAN'IN ANNESİ SALONDAN ÇIKARILDI

Duruşmada mahkeme heyeti, polis Mogoltay’a “Sen benim yavrumu öldürdün. Onu nasıl büyüttüğümü ben bilirim” diye seslenen Dilek Doğan’ın annesi Aysel Doğan’ın sözlerini taciz olarak değerlendiren mahkeme başkanı, Doğan’ın salondan çıkarılması kararı verdi. 

Avukatların itirazı üzerine mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. Verilen 10 dakikalık ara ardından başlayan duruşmada anne Doğan hazır bulunurken, avukatların duruşmanın açık yapılması reddedildi. 

'SAVCI SAVUNMA YERİNE GEÇMİŞ' 

Doğan’ın müdafi avukatları tarafından mütalaaya itiraz edilerek eleştiriler yöneltilmek istendi. Doğan ailesinin avukatlarının mütalaaya karşı savunma yapmasına mahkeme başkanı “Müdahil tarafın mütalaaya karşı beyanı alınamaz” dedi. Avukatların itirazı üzerine mahkeme başkanı avukatların savunma yapmasına izin verdi. 

Sanık Moğultay, taksirle Doğan’ı öldürdüğünü iddia ederken “Silahın emniyetini neden kapatmadınız?” sorusuna “kapatamayız” şeklinde yanıt vermesine Doğan’ın avukatlarından İbrahim Ergül, “Savcı adeta savunma yerine geçmiş. Sanık 'kapatmayız' diyor savcı 'kapatmak için zaman bulamadı' demiş” diye konuştu. 

Yine avukatların sanık Moğultay’ın sabıka kaydını sorması üzerine, sanığın 4616 yasaya göre sabıka kaydının olduğu ve sabıka kaydı bulunan dosyayı mahkemenin sordurmadığı ortaya çıktı. Sanık Moğultay’ın sabıkası olmasına rağmen yargılanmadığını söylemesi dikkat çekti. 

MOĞULTAY: KİMSEYE ATEŞ ETMEDİM 

Ardından esas hakkında savunma yapmaya başlayan sanık Moğultay, “Görevimi yerine getirdim” dedi. Moğultay, “Ben kimseyi öldürmedim, kimseye bilerek silah doğrultmadım bu nedenle vicdanen rahatım. Ben devletimin bana verdiği görevi yerine getirdim. Kimseye ateş etmedim. Abisi arama ekiplerine doğru hareket etti, silahın namlusundan ve dipçikten tutarak şahısları salona itmeye çalışırken silah patladı. Ben yapmadığımı söyledim. Aile sakinleşmedi. Sakinleşirlerse yaralıyı hastaneye götürebileceğimizi söyledim, sakinleşmediler. İlle de birini vuracaksam bana mukavemet gösteren şahsı vururdum” dedi. 

Taraf avukatlarının savunmaları ardından son sözü sorulması üzerine Moğultay, “Ben vicdanen rahatım. Kesinlikle ben kimseyi öldürmedim. Olaya sebep olan Doğan ailesidir" dedi. 

Duruşmaya verilen ara ardından mahkeme heyeti, Moğultay’a “taksirle öldürmek"ten 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

'YARGI BİR KATİLİ DAHA AKLADI'

Verilen karar ardından avukatlar ile Doğan’ın yakınları adliye önünde açıklama yaptı. İlk olarak konuşan Doğan ailesi avukatı Oya Arslan “Bugün yargı bir katili daha akladı. Polisin elini açık tutuyorlar istedikleri gibi halk çocuklarını katletsin istiyorlar. Yargı buna izin veriyor. Adalet sarayı diyorlar buraya, burada adaletten bahsedemeyiz. Çok açık kayıtlara rağmen sanığı tutuklamak yerine korumaya çalıştılar. Dalga geçer gibi ceza verdiler. Yalan söylemesine rağmen 'iyi hal indirimi' verdiler. Bunun yatarı 4 yıl yani yatırmayacaklar ödül gibi ceza verdiler. Dilek’in katili aklandı, ama adalet mücadelemiz bitmedi. İstinaf mahkemesine gideceğiz” diyerek karara tepki gösterdi. 

'UMUTLARIMI BOŞA ÇIKARDILAR' 

Dilek Doğan’ın annesi Aysel Doğan, “Umutlarımı boşa çıkardılar o kadar büyüttüm emek verdim elimden aldılar. Faşist zalimleri karşımıza koydular, 'ben öldürmedim' diyor. Bir film yazmışlar; kendileri yazdı, kendileri uyguladı.Bizi hiçe saydılar gözlerine hasret kaldığımız kızı hiçe saydılar” dedi. 

Babası Metin Doğan ise “Mahkemeye adalet diye geldik kendisi adaletsizlik yaptı. Görüntüler net bir şekilde olduğu halde nerdeyse bizi suçlayacaklar. Savcının hazırladığı mütalaa hukuk anlayışına ters. Doğuda görev yapmış. Orada öldürdüğü insanlar yetmezmiş gibi istanbul’da da öldürdüler. Dosyanın takipçisi olacağız. Gün gelecek kendileri de adaleti arayacak" diye konuştu. 


DİHABER