Kürt halkının tarih boyunca yaşadığı savaşları, acıları ve aşkları ile Kürt toplumsal yaşamını sözlü olarak günümüze taşıyan dengbêjlik geleneği devam ediyor. Hakkari’nin Çukurca ilçesinde de bu geleneği  kadınlar sürdürüyor. Çukurcalı dengbêj kadınlar, aile büyüklerinden  öğrendikleri dengbêjliği kendilerinden sonraki nesillerin devam etmeleri gerektiğini, dengbêjliğin bir tarih olduğunu söyledi. Söyledikleri stranların, ilamların, ağıtların her birinin hikayesi olduğunu ve bu hikayelerin gerçek hayatta yaşandığını dile getirdi.

Acılar, sevinçler dile geliyor

Küçükken annesiyle birlikte stran söylemeye başladığını dile getiren Dengbêj Ayşe Daş, “Ben çocukken  annem stran söylüyordu ben de annemden aldım bu stranları. Düğünlere gidiyoruz stranlar söylüyoruz. Örneğin az önce söylediğimiz bir şarkı vardı ‘nazê’ onun hikayesi bir birine aşık iki kişiden geliyor. Kendi acılarımızı ve sevinçlerimizi döküyoruz bu stranlara. Benim tek istediğim bizden sonraki gençlere kendi anadillerini konuşsunlar bizi dinlesinler, bizim gibi stranlar söylesinler, bizim ahlakımızla devam etsinler biz nasılsak onlar da bizim gibi olsunlar” diye konuştu.

‘Dengbejlik bizim tarihimiz’

Dengbêj Emine Seraç ise çocuk yaşta bêrîvanlık yaptığını, babası ve ağabeyi ile birlikte stran söyleyerek dengbêj olduğunu dile getirdi. Ağabeyi stran söylerken kendisinin de söyleneni tekrar etmesini istediğini belirten Emine, “Tekrarlardan sonra yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Dengbejlik bizim tarihimizdir ve kendi dilimizdir. İnşallah bu dengbêjlik hep sürer. Biz de elimizden geldiğince hep sürdürmeye devam edeceğiz” sözleri ile dengbêjliğe nasıl başladığını anlattı. 

Dengbêjliğin kendi tarihleri olduğunu dile getiren Emine, tek isteklerinin çocuklarının da bu geleneğini sürdürmeleri olduğunu söyledi. 

‘Kürtçe konuşup, stran söylemek istiyoruz’

27 yıldır Çukurca’da yaşadığını ifade eden dengbêj Adalet Yılmaz da kendi emekleri ile yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.  Dengbêjliğe arkadaşlarının söylediği stranları tekrarlayarak başladığını ifade eden Adalet, şimdi ise düğünlere gidip birlikte stranlar söylediklerini kaydetti. Adalet son olarak, “Anadilimiz Kürtçe ve biz kendi anadilimizi çok seviyoruz sürekli Kürtçe konuşup stran söylemek istiyoruz”  dedi.