Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi'nin "Kadın Yoksulluğuna Hayır" buluşmaları kapsamında Adana'da temasları 2'nci gününde sürdü. Heyette, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Menekşe Kızıldere, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve partinin kadın yöneticileri yer aldı. HDP'li kadınlar Seyhan ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi'nde bulunan bir tekstil fabrikasında işçileri ziyaret etti.

İŞÇİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Buluşmada işçileri tek tek dolaşıp, sorunlarını dinleyen Buldan ve beraberindeki heyet, burada kısa bir açıklama yapıldı. İlk olarak konuşan SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, “Dünyanın yükünün çoğunu biz kadınlar yükleniyoruz. Biliyoruz ki gücümüzü birleştirirsek daha çok görünür olur hem de haklarımızı ve taleplerimizi daha çok yükseltiriz. Bugün bu nedenle buradayız” dedi. Yüce, birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

'SESİNİZİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Pervin Buldan ise yürüttükleri kampanyanın amacına ilişkin bilgi vererek, işçilere teşekkür etti. Kampanya kapsamında yarın Hatay'da olacaklarını belirten Buldan, "Türkiye’de çok zor koşullarda çalışan ancak emeğinin karşılığını alamayan milyonlarca işçi ve emekçi kadın var. Dolayısıyla biz bu kadın emekçilerin seslerini Meclis'te kamuoyuyla paylaşmaya ve duyurmaya çalışıyoruz" dedi.

'HEP BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'

İşçilerin emeklerinin ülkeyi yönetenlerce yok sayıldığını ifade eden Buldan, işçilerin yaşadığı sorunların çözümü için mücadele ettiklerini kaydetti. İşçi ve emekçi kadınların bin bir türlü sorununun olduğunu söyleyen Buldan, pandemi sürecinde bu sorunların daha da arttığını ifade etti. Buldan, "Özellikle 1.5 yıldır kadınlar, işçiler ve emekçiler her türlü zor şartlarda çalışmaya ve üretmeye zorlandılar. Bunu yaparlarken bir çok sıkıntıyla karşılaştılar. Fakat biz HDP  sizlerin yaşadığı bütün sıkıntıları dile getirmek için bugün buradayız. Varsa eğer sıkıntınız, sorunlarınız elbette ki, bunları dinlemeye de hazırız. Bunu da ifade etmek isterim. Bir kez daha sizlere çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Hep birlikte kazanacağımıza olan inancımı bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Buluşma, işçilerle yapılan görüşmeler ardından son buldu. Buldan ve beraberindeki heyet, kadınlarla bir araya gelmek için Ceyhan ilçesine geçti.

Ceyhan ilçesine bağlı Mercimek Köyü'nde fıstık tarlasında çalışan tarım işçileri ziyaret edildi.



'YETMİYOR...'

İşçiler, heyeti alkışlarla karşıladı. Heyet, işçilerin sorunlarını dinledi. Çalışma koşullarına dair konuşan bir işçi, saat 07.00'dan akşam saat 17.00'ye kadar güneşin altında çalıştıklarını, kadın işçilerin daha çok yorulduğunu dile getirdi. Kadınların tarladaki mesaisinin akşam evde de devam ettiğini söyleyen işçi, "Yaşadığımız Siirt’ten yola çıkıp geldiğimiz Adana’da bu  sıcakta, toz toprak içinde verdiğimiz bu emeğin karşılığını alamıyoruz elbette ki. Aldığımız ücret 95 lira. Kız kardeşimle birlikte çalışıyoruz. 8 kişilik bir aileyiz. Ailemizde pandemi nedeniyle işten çıkarılanlar var. Evimiz kira. Aldığımız para ne evin faturalarına ne de pazar alışverişine yetiyor. Ancak ne yapalım çalışmak zorundayız" diyerek, durumlarını özetledi.

Buldan ve beraberindeki heyet, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıyarak, çözümü için mücadele edeceklerini kaydetti.

İşçiler, heyetle fotoğraf çektirdi.

Heyetin Adana'daki son adresi ise Şirin Park Otel’de Adana Kadın Platformu üyeleriyle buluşma olacak.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Figen Yüksekdağ'ın ailesini ziyaret etti. 

Programına Seyhan'da bir tekstil fabrikasındaki işçileri ziyaret ederek başlayan heyet, temaslarını Ceyhan'da devam ettirdi. 

Pervin Buldan ve beraberindekiler, burada Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan partinin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın ailesini de ziyaret etti. 

Gerçekleştirilen ziyaretin ardından heyet, tarlalarda çalışan kadınları ziyaret etti. (Adana/MA)