Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Meclisi tarafından başlatılan “Mor Seferberlik” programının finali Mardin’de yapıldı. HDP İl Örgütü binasında gerçekleştirilen programa çok sayıda genç kadın ile birlikte HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ da katıldı. 

Şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla başlayan programda konuşan Parti Sözcüsü Günay, gençlere karşı “düşman politikası” yürüten AKP iktidarının özellikle genç kadınlara saldırarak yıldırmaya çalıştığını ifade etti.

Fakat kadınların ve gençlerin mücadelesine devam ettiğini söyleyen Günay, “Bu coşku ile iktidara karşı, faşizme karşı örgütlü gençler, HDP’li gençler her yerde mücadele edecekler. Bizler burada sizden aldığımız moralle, coşku ile Newroz'u da karşılayacağız” dedi.

‘İKTİDAR KORKTUĞU İÇİN SALDIRIYOR’

Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Başaran ise, konuşmasında kadınlara dönük her türlü saldırının meşru gösterildiği, iktidarların kadın mücadelesini her yerde tek merkezden hedef aldığı bir süreçten geçtiklerini dile getirdi.

AKP-MHP iktidarını, “erkek iktidarı” olarak tanımlayan Başaran, kadınların hedef alınmasının nedeninin iktidarın yeni bir rejim inşa etme çabası olduğunu söyledi. İktidarın bu yeni rejim inşasının önündeki en büyük engellin kadınların mücadelesi olduğunu vurgulayan Başaran, “8 Mart’ta alanlarda olduğu için, 25 Kasım’larda mücadele ettiği için, devletin erkek egemen sitemine, kadın düşmanı politikalarına karşı mücadeleyi büyüttüğümüz için her gün hedef halindeyiz. En fazla da genç kadınlar. HDP Kadın Meclisimizin yürüttüğü bütün siyasi faaliyetleri karşısında tehditler ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Kaçırmalar ile, gözaltılar ile bir sindirme politikası ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Ama bir bildiğimiz daha var. İktidarın da bildiğini çok iyi biliyoruz. İktidar gücünden saldırmıyor. İktidar meşruluğundan saldırmıyor. İktidar bu politikanın sonuç alacağını bildiğinden saldırmıyor. İktidar bugün güçsüzlüğünden, kadınlardan, en fazla da genç kadınlardan korktuğu için saldırıyor. Genç kadınlar bugün burada Mardin’de bir kez daha bu politikalara karşı diz çökmeyeceklerini en yüksek sesle dile getirdiler” ifadelerini kullandı.

 ‘TEK VARLIKLARI ŞİDDET’

Genç kadınların iktidarın kaçırma, ajanlaştırma politikalarını boşa çıkardığını belirten Başaran, kadınların öncülüğünü yaptığı özgürlük mücadelesinin zafere ulaşacağını kaydetti.

“İktidarın gücü elindeki zor aygıtından başka bir şey değil” diyen Başaran, sözlerine şöyle devam etti: “İktidar meşruluğunu, toplumsal karşılığını kaybetti. Kadınlar nezdinde bir hükümleri kalmadı. Tek varlıkları şiddet. Bu şiddeti de biz boşa çıkaracağız. Çünkü biz genç başladık, genç başaracağız. O kadar yakınız ki başarıya elimizi uzatsak ulaşacak kadar yakınız, gözümüzü diktiğimiz anda görecek kadar yakınız başarıya. Bu 8 Mart’ta da bunun adımlarından birini daha atacağız alanlarda meydanlarda. Kadınların direngen halini alanlardan bir kez daha göstereceğiz.” 

‘KADINLAR İÇİN AYAĞA KALKTIK’

Yaptığı konuşmada tacize, tecavüze maruz kalan, katledilen kadınlar için ayağa kalktıklarını söyleyen Milletvekili Dersim Dağ da, örgütlenmelerini büyüttüklerini dile getirdi. Dağ, Kürt kadınlarının halkların özgürlüğü için mücadele ettiğinin altını çizerek katledilen kadınlara, özgürlük mücadelesi veren kadınlara mücadelelerinin zaferle sonuçlandırılacağının sözünü verdiklerini söyledi.

Program, yapılan konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi ile devam etti.

Öte yandan kentin Artuklu ve Dargeçit ilçesinde de 8 Mart Kadınlar Günü kapsamında etkinlikler düzenlendi. Dargeçit’te kadın şöleni düzenlenirken, Artuklu’da ise katledilen kadınlar anısına cezaevlerindeki kadın tutuklulara dayanışma mesajları içeren kartlar postalandı.