Kadın Meclisleri, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kadıköy'de bulunan Beşiktaş İskelesi’nde bir araya gelerek kitlesel eylem gerçekleştirdi. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde katledilen kadınların aileleri de yer aldı. Eylemde “Şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” pankartı açılırken, katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Eylemde sık sık kadın cinayetleri ve şiddet lehine sloganlar atıldı.

'HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ'

Burada ilk olarak konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, milyonlarca kişinin artık kadına yönelik şiddete karşı ses çıkardığını söyledi. Kadına yönelik şiddete karşı ortak mücadelenin önemine vurgu yapan Kav, "Herkes kadın cinayetlerine ve şiddetine karşı mücadelenin öznesi olmalı ve eşitlik haklarımızı kazanmak için birlikte yürümeliyiz. Tüm eşitsizliğe karşı mücadeleyi büyütmeliyiz" dedi.

'YAŞAM SAVAŞI VERİYORUZ'

Ardından konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselimmde her gün kadınların kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürüldüğünü söyledi. Ataselim, kadınlara bir kader biçilmeye çalışıldığını belirterek, "Erkekler ne derse kadınlar onu yapmak zorunda deniliyor. Buna karşı kadınlar yaşam mücadelesi veriyor. Eşit ve özgür yaşamın savaşını veriyoruz" diye konuştu.

'ARTIK YETER'

Kadın cinayetlerine için

"Artık yeter" diyerek son bulmasını isteyen Ataselim,  "Bütün kadınların yaşam hakkı için mücadelemizi sürdüreceğiz. Her gün 4 kadının katledilmesine artık yeter diyoruz. Kadınların çocuklarıyla birlikte öldürülmesine yeter. Daha ne kadar bedel ödeyeceğiz bu topraklarda" diye tepki gösterdi.

'FAİLLER GÜCÜNÜ İKTİDARDAN ALIYOR'

Katledilen kadınların çantalarında koruma kararları çıktığına işaret eden Ataselim, "Siz hiç yasaya uygulamadığı içi ceza alan bir kamu görevlisi gördünüz mü? Yok, göremeyiz. Erkekler arasında  bir anlaşma var. Hep birlikte bu anlaşmaları bozacağız. Kadınları öldürüp ortadan kaldıranlara güç veren erkeklerin arkasında siyasi iktidar vardır" diye konuştu.

'FAİLİ MEÇHUL KADIN CİNAYETLERİ KAPIDA'

Ataselim, şüpheli kadın ölümlerine dikkat çekerek şunları söyledi: "Kadın cinayetlerinin önüne geçmediler, şüpheli kadın ölümleri arttı. Bunun üzerine de gitmiyorlar. Faili meçhul kadın cinayetleri kapıda. Gülistan Doku  nerde diye hala soruyoruz. Bütün güç ve imkanlara sahip olanlar bir kadının nerde olduğunu bulamıyor mu? Tabi ki bulabilir ama yapmıyor. Bunu açığa çıkartan da biz olacağız. Bunun için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

'ADALET NERDE?'

İstanbul'da çalıştığı işyerinde katledilen Aysun Yıldırım annesi Hüsniye Yıldırım ise kızının katledilerek intihar süsü verildiğini belirterek, bunun da verdikleri mücadele sonucu ortaya çıktığını anımsattı. Katledilen kadınların aileleri olarak adalet aradıklarını söyleyen Yıldırım, "Ülkemizde adalet var' diyenlere sesleniyorum. Kadın katilleri ellerini kollarını sallayarak geziyor. Nerde adalet? Bu mudur adalet? Katillere değil adalet arayanlara kelepçe takılıyor. Adalet  için meydanlar da mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Eylem sloganlar eşliğinde son buldu.