Ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği Türkiye’de TL’nin değer kaybı yaşamasıyla beraber ardı ardında zamlar gelmeye devam ediyor. Gıdadan temizliğe, giyecekten yakıta kadar artan fiyatlar karşısında yurttaşların alım gücü giderek düşüyor. 

Van’da da her gün farklı bir mahallede kurulan semt pazarına fiyatı “daha uygundur” düşüncesiyle giden yurttaşlar, tane başı yaptıkları sebze alışverişi için cüzdanlarındaki 50 TL ya da 100 TL ile yeşillikte dahi çeşit alamıyor. Pazarda zamlı fiyat etiketleri ile karşılaşan yurttaşlar, “Pilava giderken evdeki bulgurdan olma” deyimini bugünlerde sıklıkla yaşıyor.

YEŞİLLİĞİN DEMETİ 5 TL

İpekyolu ilçesine bağlı Ali Paşa Mahallesi’nde kurulan semt pazarına gelen yurttaşlar, pazar boyunca tezgahlara bakıp geçiyor. En fazla yoğunluğun yaşandığı yeşilliğin bulunduğu tezgahlarda ıspanak 5 TL’den başlarken, turp 6 TL, kıvırcık marul 8 TL’den satılıyor. Yeşil biber, 10 TL ile fiyat listesinde üst sıralarda yer alırken, kış aylarında en fazla tüketilen mandalina ise 4 TL’den dahi alıcı bulamadı. Her mutfağın olmazsa olmazı patatesin kilosu da 5 TL’den başlıyor.

'FİYATLAR HERGÜN ARTIYOR'

İran’dan Van’a alışveriş için gelen Nazlı Hekimi, Türkiye’de fiyatların daha pahalı olduğunu pazarlarda bile artık alışveriş yapamadıklarını söylüyor. Her gün fiyatların arttığını, iş imkanları olmadığı için ise alışveriş yapmakta zorlandıklarını belirten Nazlı, “İran’a göre burada her şey daha pahalı. Buraya alışveriş için geldim ama fiyatlar uygun olmadığı için istediğim hiçbir şeyi alamadım. İnsanları düşünsünler, insanlar zor durumda. Bazı evlerde çalışan hiç kimse yok. Her gün fiyatlar artıyor. Gücümüz yok, hiçbir şey alamıyoruz” diyor. 

'EN ÇOK DA GIDA ÜRÜNLERİNE ZAM YAPILMIŞ'

Fiyatların sürekli arttığını dile getiren Ayten Sevmez de, bu artışın en fazla gıda ürünlerinde yaşandığını kaydediyor. Ayten, “Pazara 100 TL ile geldim, sebze ve meyve aldım, o da yarım kilo alabildim. Her şeyden azar azar almama rağmen hiç para kalmadı. Akşama dolma yapmayı düşünüyorum. Kıymanın kilosu 70 TL olmuş. Gıda ürünleri çok pahalı” ifadelerini kullanıyor. 

'EKONOMİNİN DÜZELMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Artan fiyatlardan dolayı yeterli alışveriş yapamadığını dile getiren Sevgi Kaya da tepkisini şu sözlerle gösteriyor: “Akşama yemek yapmam lazım ama bir malzemeyi alırsam diğerini alamıyorum ne yapacağımı düşünüyorum şu an. En ucuzu erişte, mecbur akşama onu yapacağım. Şimdiden yarına ne yapacağımı düşünüyorum. Patlıcan alsam kilosu 9 Lira, kıyma 70 lira olmuş. Eskiden bir kilo alırken şimdi yarım kilo alıyorum ya da 250 gram almaya utanıyorum. Dolar artıyor, bu gidişle ekonominin düzelmesi mümkün değil. Türk parası öyle bir duruma geldi ki kağıt gibi, hiç değeri kalmadı.”

'KRİZ,YÖNETİM DEĞİŞİRSE DÜZELİR'

Zehra Belek ise fiyatlardaki artışa ilişkin şöyle diyor: “Fiyatlar gün gittikçe artıyor. Bugün sebze falan almayı düşünüyorum ama fiyatlar bayağı yüksek. Yapılan zamlar, artan fiyatlar, ekonomik kriz ancak yönetim değişirse düzelir.”