Vergiler, zamlar ve alım gücünün düşmesi ile yurttaşlar günü zor kurtarıyor. Sürekli yapılan zamlardan dolayı alım gücü düşen yurttaşlar temel ihtiyaçlarından kısarak kira, elektrik ve su faturalarını ödemeye çalışsa da mümkün olduğunu söylemek zor. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde oturan yurttaşlar da milyonlarca kişi gibi geçim derdi yaşayanlardan.

'8 ÇOCUĞUM VAR İŞSİZ'

Yurttaşlardan Taybet İçnaz, elektrik ve su faturalarını ödemek için mutfak masrafını kısmak zorunda kaldığını belirterek yaşadıklarını şöyle özetledi: “Gıdayı bir iki kilo alabiliyorum. Ekonomik kriz var, işsizlik var. Kirada değilim ama geçinemiyorum. Evin gideri çok. 8 çocuğum var hepsi işsiz. Kirada oturan insanlar evine bir ekmek dahi götürmekte zorlanıyor. Ekonomik sıkıntılara sebep olanlar zulmediyor. Devlet isterse yıkıyor isterse onarıyor. Akşam evine ekmek götüremeyeni düşünüyor mu? Hayır. Çünkü marketleri, arabaları, uçakları var ama bizim hiçbir şeyimiz yok.”

'7 KİŞİYİZ BİN TL BİLE OLMUYOR'

Aylık bin TL geliri olduğunu söyleyen Makbule Eser ise eşinin aldığı yaşlılık maaşı ile ancak elektrik faturasını ödeyebildiğini ifade etti. Eser, kriz koşullarında yaşadıklarını, “Kredi çekerek ev yaptık. Kendi evimde kiracı gibiyim. Ev yapmak isteyen borç altında kalıyor. Bu ay 300 TL elektrik faturası ödedim. 500 TL ye birkaç poşet erzak alabiliyorsun. 7 kişilik bir aileyiz. Bazen eve bin TL gelmiyor. Hastayım eve doğalgaz çektik ama ödeme imkânım olmadığı için kullanamıyorum. Kimse iş bulamıyor. Torpili olan devlet kurumlarında işe girebiliyor. Devletin halkın halinden haberi yok. Herkes kendi acısını çekiyor” dedi.

'HALK PERİŞAN DURUMDA'

4 ay önce tuhafiye dükkânı açan ancak krizden kaynaklı müşterisi olmayan İnci İnan, “Akşam geç saatlere kadar dükkânı açık tutuyorum bir şeyler satabilmek için ama halk alamıyor, çünkü gücü yok. Her ay 300 TL elektrik, 200 TL su parası ödüyorum. Çay alıyorsun ekmek yok, ekmek alıyorsun çay yok. Birini alıyorsun diğeri bitiyor. İş beğenmezlik var diyenler kime iş verdi de beğenmedi. Cumhurbaşkanı ne iş yapıyor ki 80 bin TL maaş alıyor? Sokakta maskesiz birini görünce hemen 3 bin TL ceza kesiyorlar. Nasıl ödesin insanlar o parayı. İnsanlar bu cezayı ödemektense ölmeye razı. Halk perişan durumda, yaşamak istemiyor artık. Her şeyin sorumlusu devlettir. Herkesin eşit şekilde yararlanacağı çözümler üretmeli” dedi.