Van’ın İpekyolu ilçesinde 2009 tarihinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu kapsamında sosyal güvenceden yoksun yurttaşlara yönelik geri ödemeli olarak inşa edilen 50 bloklu Kevenli Toplu Konut İdare Başkanlığı (TOKİ) evleri günden güne dökülüyor. TOKİ’lerde bulunan 817 dairede yaşayan ailelerden bir çoğu, dairelerin dayanıksızlığı, ısınma sorunu ve sitelerin dış kapılarının olmamasından kaynaklı hırsızlık olaylarının artmasından dolayı başka adreslere taşındı. TOKİ’lerde yaşamaya devam edenler ise maddi imkansızlıktan taşınamıyor. 

Kazan dairesinin arızalı olmasından dolayı ısınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışan aileler, çareyi evin duvarlarına baca açarak odun sobası kurmakta buldu. 

SULAR DONMUŞ

Yaşananların mağdurlarından Fezile Gelgel, yaşadıkları binanın dış kapısının olmamasından kaynaklı hırsızların hedefi haline geldiklerini ifade etti. TOKİ’de kendi adına daire olmasına rağmen ısınma sorunu nedeniyle oğluyla birlikte kirada kaldıklarını söyleyen Gelgel, “Depolarda sular donuyor. Binaların herhangi bir bakımı yok. Sadece benim kaldığım ev değil birçok evin sorunu var. Buna yetkililerin bir çare bulması lazım. Burada yaşayan ailelerin birçoğu maddi geliri olmayan aileler. Elektrik faturasını dahi ödeyecek paraları yok. Hırsızlar buralarda kol geziyor. Mecbur kaldığımız için burada kalıyoruz. Başka gidecek yerimiz yok. Bizim sesimizi yetkililerin duyması ve burada yaşayan ailelere yardım yapılmasını istiyoruz” talebinde bulundu. 

DAİRELER BOŞALDI

Kaldıkları dairelerin güvenli olmadığını ve hırsızların binanın su sayaçlarına kadar birçok demirbaşı çaldığını ifade eden Tefik Kaya da “Sitede birçok daire boş.  Ne yönetim var, ne kömür kazanı var. Ne kömür var, ne de dış kapı var. Isınamayan aileler duvarları delerek soba için baca açmak zorunda kaldı.  3 binanın tek kazanı var. 3 sitede toplam 15 aile var. Bu kadar aileye 10 ton kömür geldi. Bu kazanın yanabilmesi için en az 60 ton kömürün olması lazım. Bu şartlarda daireler kazan yerine evlerinde soba kurmuş durumda. Mağdur durumdayız” dedi. 

7 çocuğula birlikte 1+1 dairede yaşayan Maşallah Aksoy ise yaşadıkları evlerin birçok eksikliğinin olduğunu  ancak gidecek başka yerleri olmadığından dolayı taşınamadıklarını söyledi. Aksoy, yetkililerin bir an önce TOKİ’nin sorunlarına çözüm bulmasını istedi.(Van/MA)