Van’ın İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi’nde her hafta Cuma günleri kurulan Halk Pazarı'nda tezgah açan pazarcı esnafı da pazarda alışveriş yapan yurttaşlar da yaşanan ekonomik krizden dolayı zor günler yaşadıklarını belirtti. 

CİRO DÜŞTÜ

Yıllardır halk pazarında tezgah açan pazarcı Mehmet Sıddık Güvener, ekonomik kriz ve pandemiden dolayı iş yapamadıkları için birikimlerini harcamak zorunda kaldığını söyledi. Pazar uygun olmasına rağmen alışverişe gelen insanların alım gücü olmadığı için çok şey almadan geri gittiğini dile getirdi. Güvener, “Pazarda eskiden günlük ciromuz 3 bin TL iken şimdi 500 TL bile değildir. Pandemiden ve ekonomik krizden önce 60 kilo döner satarken, şimdi 10 kilo ancak satabiliyorum" dedi. 

‘HAYVANLARIMI SATTIM’

"İmkanımız olmadığı için her sefer borç yaparak, yaşamımızı idame ettiriyoruz" diyen Güvener şunları söyledi: "70 tane büyükbaş hayvan besliyordum ancak şimdi sadece 2 tane kaldı. Birçoğunu satmak zorunda kaldım. Pandemi sürecinde bize hiç yardım yapılmadı. Aylarca iş yapamadık. Bize zarardan başka bir şey kalmadı. Evimin bu ayki elektrik faturası bin 117 TL, su faturası ise 250 TL’de geldi. Bir nefesimiz kalmıştı, onu da haraca bağladılar.”

HER ŞEY İKİ KATI FİYATINA

Pazarda alışveriş yapmak için gelen emekli Resul Kuştutan, aldığı emekli maaşıyla ay sonunu getiremediğini söyledi. Aldığı bir ürünü ikinci kez almaya gittiğinde zamlandığını ifade eden Kuştutan, “Pazardan bugün 5 TL’ye aldığımı başka bir gün 7 TL’ye alıyorum. 3 TL’ye aldığım süt şimdi 4 TL olmuş. Bunun yanında faturalar da çok fazla geliyor. Hiç yakmamama rağmen her ay 400 TL doğalgaz faturası ödüyorum. 25 TL olan telefon faturası şimdi 58 TL geliyor. Her ay 250 TL elektrik faturası ödüyorum. Her şeye iki kat zam gelmiş. Ayda aldığım 2 bin 800 TL maaş ile iki kişi olmamıza rağmen zar zor geçiniyoruz” dedi. 

'ALIM GÜCÜ AZALDI'

Yaşanan onca soruna rağmen her şey güllük gülistanlık gösterilmek istendiğine dikkat çeken Ahsen Halk Pazarı Başkanı ise Mehmet Sıddık Benli, gerçeğin öyle olmadığını, pandeminin ardından durumların çok vahim olduğunu belirtti. Pandemi sürecinde esnafa yardım yapılmadığını aktaran Benli, “Kaderimize terk edildik. Pandemi öncesi esnaf kıt kanaat geçiniyordu, şimdi hiç çalışamıyoruz. Sınır kapılarının kapalı olması yüzünden durumlar daha da kötüye gitti. Bu şartlarda esnafın çalışma kapasitesi azalınca, yurttaşında alım gücü azaldı" dedi.  

‘EVE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ’

Kentin ekonomik kaynağı olan hayvancılığın bittiğini belirten Benli, kentte birçok kişinin işsiz kaldığını söyledi. Esnaf olarak eve ekmek dahi götüremediklerini ifade eden Benli, "Yanlış politikalar yüzünden çalışmayan insanlar perişan durumda. Eskiden 100 TL'lik alışveriş yapan insanlar, şu an da 30 TL'lik alışveriş yapıyor. Bu durumun nedeni insanlarda para olmamasıdır. Zor durumda olan esnaflarımızın ayakta kalması için desteğe ihtiyacı var. Yetkililer esnafa 6 ay ödemesiz 10-15 bin TL kredi imkanı sağlamalı. Bunu birçok kez talep ettik ama sonuç alamadık” diye konuştu.(Van/MA)