Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Van’ın İpekyolu Belediyesi’ne 9 Kasım 2019 tarihinde kayyım olarak atanan Sinan Aslan, bir önceki kayyım döneminde yapılan yerleri yıkmaya başladı. Belediye, bir önceki kayyım döneminde Fistan Sokağı’nda yapılan ışıklı demir profilleri tamamen kaldırdı. Söz konusu sokak, 7 Eylül 2020 tarihinde “FETÖ” soruşturması kapsamında açığa alınan eski kayyım Cemil Öztürk tarafından yapıldı. Kayyım Öztürk, Cumhuriyet Caddesi üzerinde “Fistan Sokağı” adı verdiği sokakta 2018 yılı ortalarında çalışma başlattı. Çok sayıda ışıklı demir profilin dikildiği sokaktaki çalışmalar Kasım ayında sona erdi. 

BİRİ YAPIYOR BİRİ YIKIYOR  

AKP’ye yakın yerel ve ulusal medya kuruluşları tarafından övgüyle manşetlere taşınan sokaktaki demir profiller, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından belediyeye atanan yeni kayyım Sinan Aslan’ın talimatı üzerine dün gece saatlerinde kaldırıldı. Sihke TOKİ’lere götürülen demirlerin sokak ortasında kalan ve tehlike saçan başları ise öylece sokakta bırakıldı. 

Yeni kayyım yönetimi, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Sanat Sokağı’nda daha önceki kayyım döneminde “restore” edilen ve içerisine kalem şekilli tahtalar ile ahşap kulübe konulan parkı da yıktı. Parkta, “Sanat Parkı, Sanat Galerisi ve Sanat Sokağı Projesi” adı altında çalışma başlatıldı. Söz konusu projeye ilişkin park etrafında herhangi bir ihale bilgisi olmaması ise dikkati çekiyor. 

ESNAF TEPKİLİ  

Söz konusu sokaklardaki esnaf ise, duruma tepkili. Belediye kaynaklarının yeniden “onarım” adı altında peşkeş çekildiğini düşünen esnaf, yeni yapılan yerlerin bir süre sonra AKP’lilerin çalışma yürüttüğü alanlara dönüştüğüne dikkati çekti.(Van/MA)