Koronavirüs (Covid-19)  salgını nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü süreçte aylarca iş yapamayan esnaf, “normalleşme” sürecine de borç içinde girdi. Dükkan kirası, elektrik, su ve birçok gideri karşılamakta zorlanan esnaf, ekonomik krizle mücadele ediyor. Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan Özlem Aşkan’ın işlettiği tahin üretim merkezi de zor günler geçiriyor. Aşkan,İki Nisan Caddesi üzerinde 3 yıl önce açtığı “Değirmen Taşı Tahini” isimli dükkanda, farklı kentlerde kadınların ürettikleri ürünleri satarak istihdam sağlıyor. 

'EVDEKİ EMEK GÖRÜLÜYOR'

Sıcak tahin üretimi ve satışı yapan Aşkan, aynı zamanda bu işletmeyle Van’da bir ilke imza attığını dile getirdi. Kadınlara da istihdam sağlanmasının sevincini yaşayan Aşkan, “Evde kadın ne kadar çalışıyorsa çalışsın emeği maalesef görülmüyor. Emeklerinin karşılığını da alamıyor. Ben de emeğimin görülmesi ve emeği görülmeyen kadınların emeğinin görülmesi için istihdam alanı sağlayarak kendi ekonomilerini sağlamayı amaçladım. Ancak burada çalışmanın tek zorluğu ekonomik krizle savaşmak” dedi. 

'KADIN ELİ DEĞİYOR'

Adana’da kadınların el emeğiyle üretilen şalgam suyu, helva, Siirt’ten reçel ve pekmez, Aydın’dan incir reçeli, Antep’ten salça ve Fethiye’den zeytin getirilen dükkanda tüm ürünlerin el emeği olduğunu belirten Aşkan, “Gelen müşteriler ürünleri tattıkları zaman kadın elinin değdiğini anlıyor” ifadelerini kullandı.

'DÜKKAN KİRASI ÖDEYEMİYORUM'

Tahin yapmanın zor bir iş olduğuna da değinen Aşkan, “İş çok yorucu çünkü tek başıma çalışıyorum ve kendim susam torbalarını değirmen taşına döküyorum. İşimi çok sevdiğim için yorgunluğu hissetmiyorum. Tahin yalnız yaz aylarında ve özellikle ramazan ayı döneminde satılıyor. Bundan kaynaklı dükkanın kirasını çıkartamıyorum. Bazen 2-3 ay biriktikten sonra ödemek zorunda kalıyorum. Kendi ekonomimi sağlamanın yanı sıra ayrıca krizden kaynaklı iş çıkartamayan dükkânımı ayakta tutmaya çalışıyorum” diye konuştu.