İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan Şırnak'ın Cizre ve İdil belediyelerinin Halkların Demokratik Partili (HDP) meclis üyeleri, her ayın ilk Pazartesi günü yapılan olağan meclis toplantılarına katılmak istedi. Toplu bir şekilde belediye binasına giden meclis üyeleri her iki yerde de polis engeliyle karşılaştı. 

ÖNCEKİ 'TOPLANTILARI' UNUTTU

Cizre'de meclis üyeleri belediye binası girişinde polisler tarafından engellendi. Polisler ve meclis üyeleri arasında bir süre görüşme gerçekleşti. Polisler, toplantıya dair herhangi bir tebligat yapılmadığı için meclis üyelerini belediyeye almayacaklarını belirtti. Bunun üzerine meclis üyeleri, toplantılara çağrılmamalarının gerekçesini istedi. Bir süre sonra Belediyenin Yazı İşleri Müdürü Suat Özer de katıldı. Özer'in bugün bir toplantının olmadığını belirtmesi üzerine, belediye meclis üyeleri daha önce kayyumun encümenlerle yaptığı "hukuksuz" meclis toplantılarını hatırlattı. 

Görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine, belediye meclis üyeleri avukatları aracılığıyla, "29.10.2019 tarihinden itibaren alınan kararları kabul etmiyoruz. Bundan sonraki toplantılara da katılmak istiyoruz" yazılı bir tutanak tutup belediyeye teslim etti. 

İDİL'DE BENZER ENGELLEME

İdil'deki HDP'li meclis üyeleri de benzer bir şekilde belediye kapısında polisler tarafından durduruldu. Polisler, toplantıya dair bir tebligatın yapılmadığını ve belediyede herhangi bir toplantının bulunmadığını kaydetti. 

Burada da bir süre bekleyen meclis üyeleri ve polisler arasında görüşme gerçekleşti. Görüşmeler sonuç vermezken, polisler ve meclis üyeleri avukatı arasında dikkat çekici bir diyalog yaşandı. 

POLİS: GELMENİZ SUÇ

Bir polis yetkilisi "Niye burada bulunuyorsunuz" demesi üzerine avukat, "Biz burada bulunmuyoruz, biz buruda bekletiliyoruz" yanıtı verdi. Diyalogun devamında ise, polis yetkilisinin "Davetiye gelmediyse sizin buraya gelmeniz suçtur" demesi dikkat çekti. 

Avukat da, meclis üyelerinin belediyeye alınmamasının ve görevlerinin engellenmesinin suç olduğunu hatırlattı.

VAN

İpekyolu Belediyesinde aylık meclis toplantısına katılmak isteyen HDP’li Meclis Üyelerini polis içeri almadı. Polisler, belediye meclis üyelerine ‘Kaymakam Beyin böyle bir toplantı kararı yok. Belediye kanunun 31 maddesi gereğince başkan toplantı kararı almadığı sürece toplantı yapılmaz’ gerekçesi ile belediye ye girişlerine izin vermedi.

HDPli Belediye Meclis Üyeleri de 5393 sayılı belediye kanununa göre seçilmiş meclis üyeleri olarak her ay düzenlenen belediye meclis üyeleri olarak toplantıya katılacaklarını söyledi. Polis memurları da kayyım olarak atanan Belediye Başkanının izin de olduğunu ve toplantı kararı almadığını söyledi. Meclis üyelerinin tüm çabasına rağmen polis, kapıyı kapatarak belediye meclis üyelerini içeri almadı.

Konuya ilişkin bilgi veren HDP’li Belediye Meclis Üyesi Kerem Aşkan, seçilmiş belediye meclis üyeleri oldukları halde keyfi bir tutumla karşı karşıya kaldıklarını belirtti ve polisin tutumuna tepki gösterdi.

Özalp’ta da belediye meclis toplantısına girmek isteyen Belediye Meclis Üyelerine polis izin vermedi. Özalp Belediye Meclis Üyelerinin belediye girişi çevik kuvvetle engellendi.

MARDİN

Nusaybin ve Savur’da da polisler HDP’li meclis üyelerinin kayyım atanan belediyelere girişlerine izin vermedi. Polislerin “Meclis’in görevi bitti” demesi dikkat çekti.

Mardin’in Nusaybin ve Savur ilçelerinde de Halkların Demokratik Partili (HDP) meclis üyelerinin kayyum atanan belediyelere girişlerine izin verilmedi. Toplu bir halde gelen HDP’li seçilmişler her iki ilçede de TOMA ve zırhlı araçlar ile abluka altına alınan belediye binasına  girişleri polisler tarafından engellendi.

GÖRÜNTÜ ÇEKİMİNE ENGEL

Nusaybin’de, polisler meclis üyelerinin belediyeye girişlerini engelle herhangi bir gerekçe göstermedi. Polisler, gazetecilerin de görüntü çekmesine engel olarak GBT kontrolü yaptı.

POLİS: KAYYUM DAVET ETMEDİYSE İZİN YOK

Savur’da da engelle karşılaşan meclis üyeleri ve polisler arasında tartışma yaşandı. Tartışmada polisler meclis üyelerine “Belediye Başkanı (Kayyım) davet etmedi ise, toplantı yapılmayacak. Sizleri de davet eden olmamış. Kayyum atandıktan sonra Meclis’in görevi bitti” demesi dikkat çekti.

Bunun üzerine meclis üyeleri konu hakkında tutanak tuttu. Polisler tutanağı imzalamadı.

DİYARBAKIR

Toplantıya katılmak için Sur Belediyesi’ne giden meclis üyelerine, kanunda karşılığı olmamasına rağmen Belediye Kanunu’nun 31 ile 674 sayılı KHK’nin 38’inci maddesi gerekçe gösterilerek görev ve yetkililerinin olmadığına dair yazı iletildi.

Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir’in 21 Aralık 2019’da gözaltına alınmasıyla belediyeye Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, kayyım olarak atandı. Sur Belediyesinin HDP’li meclis üyeleri, Ocak ayı toplantısına katılmak için bugün belediye binasına gitti. Bina girişindeki kontrollerin ardından binaya giren meclis üyeleri, belediye meclis toplantılarının yapıldığı salona geçti. Salonda bir süre bekleyen belediye meclis üyelerine 21 Aralık tarihli bir yazı tebliğ edildi. 

KAYYIM TEBLİĞİ

Kayyımın belediye başkanı olarak imzaladığı yazıda, şunlar belirtildi: “01.09.2016 tarih ve 29818 Sayılı Resmi Gazetede 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamedeki 38. Maddede belirtildiği üzere, Belediye Meclisinin, Encümenin ve Komisyonların Görev ve yetkileri 5393 Sayılı Kanunun 31. Maddesinde belirtilen Encümen Üyeleri tarafından yürütülür denildiğinden, 21.12.2019 tarihi itibariyle, Belediye Meclisi, Encümen ve Komisyonların görev ve yetkileri mezkur kanunun ilgili maddesi kapsamında Encümen Üyeleri tarafından yürütülecektir.” 

(MA/HABER MERKEZİ)