Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan İpekyolu Belediyesi eşbaşkanları Azim Yacan ve Şehsade Kurt'un gözaltına alınması ve belediyeye kayyum atanmasına tepki gösteren İpekyolu Belediye Meclis üyeleri, mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. 

Emekli öğretmen olan Belediye Meclis Üyesi Halit Hanay, "Bu memleketin belediye eşbaşkanları yüzde 70 oy alarak göreve gelmişler. Bu bozuk ve yıkıcı zihniyet seçilmişleri suçsuz, günahsız ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alıyor. Bu duruma çok öfkeli ve sinirliyiz. Biran önce belediye eşbaşkanlarımızın bırakılmasını ve görevlerinin iade edilmesini istiyoruz. Eğer adalet olmuş olsaydı somut bir şekilde suçlarını gösterirdi. Biz adaletten kaçmıyoruz. Bu AKP ve MHP faşist bloğun halk üzerindeki keyfi yaklaşımıdır. Hiçbir şekilde bunu kabul etmeyeceğiz. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz bunu herkes böyle bilsin. Kürt halkı hiç bir zaman zulme boyun eğmedi, eğmeyecektir. Bugün baskılarla, polisleriyle halkı susturmuş olabilirler; ama irademizi kıramayacaklar. Bu halkı bitiremezler. Ahmet Arif'in dediği gibi 'Ne Sultan Murat'ı takmışım, nede İskender'i bunların hepsi gelip gitmişler gölgesiz' Bunlar insanlığı esas almadıkları sürece Kürtler onlarla yol arkadaşlığı yapmaz. Bu yüzden elimizden geldikçe bu faşist zihniyete karşı duracağız" diye konuştu. 

'YANLIŞLARINDAN GERİ DÖNÜP ÖZÜR DİLESİNLER'

Seçilmiş belediye eşbaşkanlarının hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını dile getiren Hanay, "Atanan kayyumlar hukuksuz bir şekilde göreve getiriliyor. Yalnızca haksızlığı belediye eşbaşkanlarını değil, oy kullanan herkese yapmış oluyor. Türkiye'yi ve halkını sıkıntıya sokan zihniyet bu yanlış yoldan dönsün. Gittiği yol, yol değil. Zaten dünya gözünden düşmüşler. Artık hak yoluna gelip insanca insanlara yaklaşsınlar. Kürt halkında özür dileyip seçilmişlerin görevlerine geri dönmesini sağlasınlar" dedi. 

'22 BİN OY FARKIYLA GÖREVE GELDİLER'

Belediye Meclis Üyesi Hikmet Duman, öne sürülen kayyum ve tutuklanma gerekçelerinin hiçbirinin yasal dayanağı olmadığını söyledi. Duman, "Halkın seçtiği İpekyolu eşbaşkanları 22 bin oy farkıyla göreve geldiler. Eşbaşkanların gözaltına alınması Kürt kazanımlarına yönelik bir yaklaşımdır. Baskı uygulayarak, seçilmişleri görevden alarak halkı sindirmeye çalışacaklarını sanıyorlar. Antidemokratik uygulamalar yapılıyor. Halkımız bunun bilincinde, halkımız bunu kabul etmeyecektir. Atanan kayyumlar ve gözaltılar siyasi bir yaklaşımdır. Devletin biran önce bu şiddet politikasından vazgeçmesi lazım. Halkımızla beraber mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu baskıcı politikalara karşı hakla kenetlenip yasal yollarla hakkımızı savunacağız" ifadesinde bulundu.

'HİÇ BİR AHLAKİ BOYUTU YOKTUR'

"Seçimle gelen seçimle gitmeli" diye Duman şöyle devam etti: "Bu halkın iradesine ipotek koyamazlar. Yapılanın hiçbir ahlakı boyutu yok. Devlet bu yaklaşımlarıyla hiçbir zaman kazanım elde edemeyecek. Daha önce de böyle kayyum ve gözaltıları oldu. Dediler ki belki halkı böyle baskılar ses çıkaramaz duruma getirir; ama başarılı olamadılar."

'SIKI YÖNETİMLE BU İŞLER YÜRÜMEZ'

Eşbaşkanlarının gözaltına alındığını sabah belediyeye gelirken öğrendiğini dile getiren Meclis Üyesi Hakkı Cemal, "Önceki dönemde de belediyelerimize kayyum atandı. Şimdi de 16 belediyemize kayyum atanmış durumda. Gözaltı ve kayyumlarla, demokrasi dışı yöntemlerle, sıkı yönetimle bu işler çözülmez. Biz Türkiye halklarının ve Kürt halkının, demokrasiye inanların, özgürlüğe inananların, inançlı insanların inançları gereği vicdanlarıyla hareket etmelerini istiyoruz. Bunların yaptığı çözüm değil. Bu gözaltılarını kınıyorum. Çok iktidar gelip gitti, AKP de gidecek; ama Kürtler yine burada, bitmedi. Çok büyük baskılarla karşılaştık ama hepsini aştık, bunları da aşacağız. Bu haksızlığı yapanlar tarihin kirli sayfalarında yerlerini alacaklar. Kürt halkı bu ülkeye sahip çıkacak. Türkiye halklarının bu yaklaşımlara kulak asmasınlar. Kürtsüz, Türkiye halkı bir yere varamaz. Bu halkın hakkı verilmeli" diye konuştu.