Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, 21 Mayıs Çerkes Soykırımı’nın yıldönümüne dair yazılı açıklama yayımladı. Bu coğrafyada birlikte yaşayan ve ortak gelecek tasavvur eden halkların tarihinde büyük felaketler meydana geldiği, bunlardan birinin de Çerkes Soykırımı olduğu belirtilen açıklamada, “Anavatanları Çerkesya’nın bağımsızlığını yüzyıllarca işgalcilere karşı savunan Çerkesler, 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusya'sına yenilip, sürgün yollarına düşürüldüler. Anayurtlarından koparılarak kara ve deniz üzerinden, insanlık dışı koşullarda sürgüne tabi tutuldular” denildi.

ÇERKESLER 156 YILDIR ADALET ARIYOR

Erciş’te bir kadın evinin banyosunda ölü bulundu Erciş’te bir kadın evinin banyosunda ölü bulundu

Sürgün sırasında 1,5 milyon Çerkes’in topraklarından, yaşam alanlarından koparıldığı, sürgün yollarında 500 binden fazla Çerkes’in yaşamını kaybettiği hatırlatıldı. Hayatta kalanların ise Osmanlı’nın iskân politikaları gereği Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu’ya (Suriye, Irak, Ürdün gibi) dağınık bir şekilde yerleştirildiği anımsatılan açıklamada, “Kimlikleri, dilleri, örgütlenmeleri yasaklandı, topraklarından koparılan Çerkesler sürgün yaşadıkları topraklarda asimile edildi. Çerkesler 156 yıldır adalet arıyor, insanlığın bu büyük dramla yüzleşmesini, yaralarının sarılmasını bekliyor. Başta tarihi/siyasi sorumluluğu olan Rusya Federasyonu'nu olmak üzere, Türkiye'yi ve dünyayı Çerkes soykırımını tanımaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

TALEPLERİ KABUL EDİLSİN

Çerkeslerin yeniden tarihi vatanlarına kayıtsız, şartsız dönüşlerinin maddi ve manevi olarak desteklenmesi gerektiğinin vurgulanan açıklamada, şunları kaydedildi: “Çerkeslerin kimliklerini, dillerini, kültürlerini yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlükleri kabul edilmelidir.  Bu coğrafyada yaşanan tüm soykırımlar ve katliamlarla yüzleşilmeden yaraların sarılamayacağını biliyoruz. Yaralarımızı sarmanın yolu ise eşit ve özgür bir yaşamdan geçiyor. Halkların Demokratik Partisi olarak, Çerkes Soykırımını kınıyor, Çerkeslerin haklı taleplerinin her zaman yanında ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.”(Ankara/MA)