Van Haberleri

HDP Van Milletvekili Temelli: Ülkeyi tek adam rejiminde diktatörlüğe sürüklüyorlar

Abone Ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İpekyolu ilçe binasında halk toplantısı gerçekleştirildi. Halk toplantısına Van Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Sezai Temelli katıldı. Halkın ilgisinin yoğun olduğu toplantıda Sezai Temelli, yaşanılan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İKTİDAR KÜRT DÜŞMANLIĞINDAN BESLENİYOR’

Temelli, AKP’nin 18 yıllık iktidarının sonucu olarak Türkiye’nin bir felaket senaryosu ile karşılaştığını belirtti. Bu felaketten kurtulmanın yolunun AKP’den kurtulmaktan geçtiğini ifaden eden Temelli, ülkede yaşayan yurttaşların umutsuz ve mutsuz olduğunu vurguladı. Bu karamsar ve karanlık tablonun en önemli nedenlerinin başından savaş politikalarının geldiğine işaret eden Temelli, “Bu iktidar savaş politikalarından ve nefretten çıkmak istemiyor. Tüm faşist iktidarlarda olduğu gibi bu iktidarında düşmansız yapamayacağını biliyoruz. O yüzden Kürt meselesi çözümsüz bırakıldı. Kürt düşmanlığından beslenerek iktidarını devam ettiriyor. Son 6 yıldır sürdürülen politika budur. Bu 6 yıla baktığımızda ne oldu peki? 6 yıl önce Kobane düşmedi. Suriye emperyalist ve yayılmacı politikalar için kendi açısında önemli bir coğrafya. Bundan daha önemlisi Kürt düşmanlığı yaratacak bir Suriye politikası var. Tıpkı ‘Baba Esat’ın yapmış olduğu proje gibi, cihatçı örgütler ile yapmak istedikleri bir proje var. Bu projeyi 10 yıldır sürdürüyorlar. Kürtlerin yaşam alanlarını yok etmek, Kürtleri olabildiğince birbirinden ayırmak Bakur ile Rojava arasına böyle bir kuşağı atmak ve beraberinde de genişlemeci politikalarını sürdürmenin yolu işte bu savaştan ve düşmanlıktan geçiyor” dedi.

‘ÖCALAN’IN PERSPEKTİFİ HALKLARI UMUTLANDIRDI’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu çözüm süreci perspektifinin tüm Türkiye ve Ortadoğu halklarını umutlandırdığına hatırlatan Temelli, bu süreçte Türkiye halklarının dört elle birbirine sarıldığını belirtti. Temelli, siyasetçiler olarak üzerlerine düşen tüm sorumluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Biz de üzerimize düşeni yapmak için HDP, DTK ve tüm birleşenlerimizle sorumluluk aldık. O süreçte yaşanan en önemli gelişmelerden biri de Suriye’de yaşananlardı. Kobane’nin düşmemesi iktidarın gizli ajandasını deşifre etti. İkiyüzlülüğünü deşifre etti. Çözüm süreci için halklar umutlanmışken herkes buna elinden gelen desteği verirken, iktidarın gizli ajandası çözüm süreci değilmiş. Onun ajandasında Kobane’yi düşürmek varmış. Onun ajandasında çöktürme politikası varmış. Kobane düşmedi, o zaman çöktürme planını devreye sokma zamanıdır dediler ve soktular. İşte Erzurum’da araç içinde arkadaşlarımızı yakmaya çalışarak, Diyarbakır da katliam yaparak, Suruç’ta katliam yaparak, Ankara’da 10 Ekimde katliam yaparak, Ondan fazla kenti yakıp yıkarak, binlerce insanı katlederek, içerde dışarda savaşı dayatarak. 4 Kasım da çözüm sürecinde inisiyatif almış, görev almış arkadaşlarımızı Selahattin Demirtaş’ı, İdris Baluken’i ve 11 vekilimizin dokunulmazlıklarını kaldırıp tutuklayarak 4 Kasım siyasi darbesini gerçekleştirdiler. Sonrasında kayyımları atadılar.”

‘ÜLKEYİ TEK ADAM REJİMİNDEN DİKTATÖRLÜĞE SÜRÜKLÜYORLAR’

HDP Diyarbakır İl binasına yapılan baskın ve İl Eşbaşkanlarının gözaltına alınmasına da tepki gösteren Temelli, polislerin suç delili olarak il binasında bulunan çöp kovaları ve süpürgelere el koymasının AKP iktidarının içine düştüğü acizliği gösterdiğini ifade etti. İktidarın sürekli savaştan beslendiğini söyleyen Temelli şöyle devam etti: “Yetmiyor Doğu Akdeniz’de kriz çıkartıyor. Libya’ya gidiyor. Azerbaycan Ermenistan savaşını körüklüyor. Bu savaşın bedeli işsizlik, yoksulluk ve açlıktır. İnsanların huzursuz bir yaşama mahkum edilmesidir. Toplumun giderek daha fazla acı çekmesidir. Bu savaşın en büyük yükünü kadınlar ve gençlerin omuzundadır. Gençlerin geleceğe dair umutları artık kalmamıştır. Üniversiteli gençlerin çok büyük bir kısmı asgari ücretle dahi iş bulamayacak haldedir. Ülkeyi tek adam ve tek parti yönetiminden diktatörlüğe doğru sürüklemektedir.”

‘YARINA YÖNELİK 3’ÜNCÜ YOLU AÇAN FİKRİYAT BİZDEDİR’

Ülkede var olan karanlık tablo karşısında HDP’nin her zaman olduğu gibi umudun tek adresi olduğunu belirten Temelli, barış ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyen HDP’nin direnmeye devam ettiğine vurgu yaptı. Temelli devamla, “Bütün siyasetlerden farkımız bizim yarına dair umudumuz ve anlayışımızdır. Yarını var eden fikriyat bizdedir. Yarına yönelik 3 yolu açan fikriyat bizdedir. Biz gücümüzü bu fikriyattan güç alıp yan yana geliyoruz. Bu fikriyattır Türkiye halklarına umudu var eden. Bize düşen bu fikriyatı örgütleyerek olabildiğince güçlü çıkmaktır. Bize düşen 3’üncü yoldan yürüyerek bu faşist iktidardan kurtulmaktır” ifadelerini kullandı.

Temelli’nin konuşması ardından, halk toplantısı soru ve cevap şeklinde devam etti.