Van Haberleri

HDP Van İl Eş Başkanı Kawa: ‘Evde Kal’ Çağrısı Yapacağımız Anons Aracına İzin Verilmedi

Abone Ol

Aralık ayında Çin’nin Wuhan kentinde başlayan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan coronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle şu ana kadar vaka sayısı bir milyon 100 bine, can kaybı 64 bine yaklaştı. İspanya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 198’e çıktı. İran’da ise bir günde 134 can kaybı yaşandı. İngiltere 24 saatte yaşadığı 684 can kaybı ile Çin’deki ölüm sayısını geçti. İtalya’da can kaybı 766 artarak 14 bin 681’e yükseldi. Türkiye’de ise şu ana kadar ölü sayısı 501 olarak açıklandı.

Dünyada ve Türkiye’de virüs ile mücadele sürerken, Van’da HDP İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa,  ‘Evde kal’ çağrısı için yapmak istediği anons aracına izin verilmedi.

‘DEVLET HALKA ULAŞMAMIZA İZİN VERMİYOR’

HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa, Elazığ ve Başkale depreminde yapmak istedikleri yardımların ve çalışmaların engellenmesi gibi virüs salgınında da aynı muameleye maruz kaldıklarını kaydetti. Siyasi parti olarak bulundukları yerde salgın ve doğal afetlerde halkın yanında olmaları gerektiğine dikkat çeken Kava, “ Halktan gerçekleri gizliyorlar. Halka evden çıkmayın yönünde yaptığım anons çalışmalarımız dahi engellendi. Bizim vekillerle birlikte halka gidip ‘Evde kalın’ çağrısı yapmamız dahi engelleniyor. Resmi anons için başvuruda bulunduk ama bunu da reddettiler. Halk yardım etmemiz engelleniyor. Gözaltılar ve engellerle karşılaşıyoruz. Devlet bizim bir çalışma yürütmemize izin vermiyor.” Diye konuştu.

‘BİRBİRİMİZE DESTEK OLALIM’

Halka yardım konusunda Van Valiliğinin kentteki siyasi parti ve STK’larla bir araya gelmesi gerekirken, tam tersine yapmak istedikleri bazı çalışmaların engellenmesinin insani olmadığını kaydeden Kawa, “  Duyarlılık konusunda, hijyen, sosyal mesafede konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sosyal medyada ve ulaşabildiğimiz noktada bilgilendirme yapıyoruz. ‘Bir pakette sende ver’ diyerek durumu iyi olan insanlarımızın kötü durumda olan insanlarımıza yardım etmesi çağrısında bulunduk. Herkes çevresinde ihtiyaç sahibi insanlarımıza destek sunabilir. “ dedi.

‘EVDE KAL’ ÇAĞRISI YAPMAMIZA İZİN VERİLMEDİ

Devlet halka ‘evde kal’ çağrısı yaptığını, ancak çalışmak zorunda olan insanların bulunduğunu kaydeden Kawa, “ Yurttaşlarımız Elektrik, su faturaları ödenmek zorunda ve destek yok. İnsanlarımız aç susuz nasıl yaşayacaklar. Devlet bu konuda yetersiz kalıyor ve bu noktada biz çağrıda bulunuyoruz. İnsani durumlarda bile siyaset yapıyorlar. Bu fırsatı krize çevirmek istiyorlar. Söz konusu biz olduğumuzda ‘Siz yapamazsınız, yardıma bulunamazsınız’ diyorlar. Başkale depreminde, Elazığ depreminde yardım araçlarımız engellendi. Bireysel olarak bile insanlarımıza yardım edemiyoruz. Köye girmek için bize ‘İzniniz var mı’ diyorlar. Biz insanlarımıza taziyeye gidemiyoruz. “ ifadelerini kullandı.