Van'ın Gürpınar ilçesinde Hoşap Çayı üzerinde kurulu bulunan Zernek Barajı’ndaki su seviyesi son yılların en düşük seviyesine geriledi. 2 milyon 100 bin metreküp gövde hacmine sahip olan barajdaki su miktarının üçte iki oranında azaldığı belirtiliyor. Barajdaki su miktarının azalmasının nedeni ise yaşanan kuraklık. Debisi azalan baraj, kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. 

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, izlenen yanlış politikaların böyle bir sonucu ortaya çıkardığını ifade etti.

Suyun yükselmesi gereken bir dönemde debisinin düştüğünü belirten Kalçık, Zernek Barajı’ndaki suyun üçte ikisinin azaldığı bilgisini paylaştı. Yaşanan kuraklığın nedenin yanlış politikalar olduğunu vurgulayan Kalçık, kuraklığın artık ciddi bir sorun haline dönüştüğünün altını çizdi.  

Kalçık, “Kar sularının eridiği, yağmurun olduğu bir mevsimde normalde su seviyesinin yüksek olması gerekiyordu. Maalesef şuan metrelerce kurumuş bir alan geride kaldı. Küresel ısınmadan kaynaklı şuan çok ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Kuraklık dünyanın felaketi olmaya başladı. Dünyanın en büyük sorunu küresel ısınma, çevre sorunu ve ekolojik dengenin bozulmasıdır. Suyun azaldığı yerde hayatın bittiği anlamını çıkarabiliriz” dedi.

İKLİM KRİZİ YAŞANIYOR

Su zengini olan bir coğrafyada şu an su sorunu yaşandığını dile getiren Kalçık, herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydetti.

Yanlış tarım politikaları ve HES’lerden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Kalçık, “Bu durum yanlış tarım politikaları, yanlış sulama ve iklim krizinden kaynaklanıyor. Bu durum bütün canlılar için bir felakettir. Su zengini değil, artık su fakiriyiz. Politikalar üretirken buna göre davranmak lazım. Yenilenebilir bir enerjiden yararlanmamız gerekiyor. Doğru su politikalarıyla doğru bir yaşama yönelmemiz gerekiyor. Ekolojik ve demokratik bir dünya yaratmadığımız sürece bu kriz devam edecektir” diye konuştu.(Van/MA)