Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı (Şêxan) Mahallesi’nde yıllardır şebeke ve internet altyapısı olmadığı için yurttaşlar ve öğrenciler yüksek tepelere çıkarak iletişim kurabiliyor. Sınava hazırlanan öğrenciler, Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) ulaşamadıkları için derslerden geri kalıyor. Liselere Geçiş Sistemi'ne (LGS) hazırlanan öğrenciler de bu nedenle sınava hazırlanamıyor. 

OKULU BIRAKACAK 

Gelecek yıl üniversite sınavına girecek olan Sevda Yüce, derslerden hiçbir verim alamadığını, böyle gitmesi durumunda okulu bırakacağını söyledi. İnternet altyapısı ve şebeke sorunu nedeniyle EBA’ya erişim sağlayamadığını dile getiren Yüce, “Biz, canlı dersler başladığından beri hiçbir verim alamadık. Canlı dersler vardı ama internet altyapısı ve şebeke olmadığı için hiç birine katılmadığım gibi sınavlara da giremedim. Şuan tüm öğrencilerden ve derslerimden geri kaldım. Okulu bırakma ihtimalim bile var. Çünkü hiçbir şey bilmiyorum. Gelecek yıl üniversite sınavlarına girmem gerekiyor ama derslerle ilgili hiçbir bilgim yok. Mahallede şebeke yok ve bu sorunun çözülmesi için kimse bir çaba göstermiyor. İletişim için yüksek tepelere çıkmak zorunda kalıyoruz” dedi. 

İNTERNET TALEBİ

Liselere Geçiş Sistemi'ne (LGS) hazırlanan Cennet Bilek, sıcak havalar nedeniyle şebeke için yüksek tepelere çıkamadığını belirterek, mahalleye şebeke altyapısının getirilmesini istedi. Kendilerine halen tablet dahi verilmediğini kaydeden Bilek, “İnternet olmadığı için derslere giremiyoruz. Benim LGS’ye hazırlanmam lazım ama internet olmadığı için hazırlanamadım. Biz öğrenciler; internet altyapısı, şebeke ve tablet istiyoruz” talebinde bulundu.

DERSE GİREMİYORLAR

İnternet altyapısı olmadığı için çocuklarının derslere giremediğini belirten Mahir Bilek ise telefon şebekesinin sadece yüksek tepelerde çektiğini söyledi. Bilek, dört çocuğunun öğrenci olduğunu belirterek, “Şebeke ve internet olmadığında derslere katılamıyorlar. Çocuklarımız çok zor durumdalar. İnternet altyapısı hiç yok şebeke ise bazı yüksek yerlerde çekiyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” diye seslendi. (Van/MA)